Мария Габриел: Women TechEU е насочена към жени - лидери в областта на високите технологии

Българският еврокомисар Мария Габриел обяви по повод Международния ден на жената новата си инициатива Women TechEU, в подкрепа на стартъпите, ръководени от жени. Целта е да се удвои броят на ръководените от жени технологични стартъпи в Европа, като се осигури подкрепа, както финансова, така и информационна, необходима за превръщането на дружества, ръководени от жени в бъдещи технологични лидери.
Според комисар Мария Габриел „има много потенциал в Европа и когато говорим за развитие на новите технологии, в него да заемат достойно място и жените. Точно в този контекст с екипа ми от няколко месеца работим за това да има съвсем конкретни инициативи, защото има няколко ключови и критични момента и това е достъп до информация и достъп до финансиране. В тази връзка последната ни инициатива се нарича Women TechEU, която е насочена към жени - лидери в областта на високите технологии.

Подкрепата се изразява в три компонента - на първо място финансова подкрепа за дружеството, ръководено от жена, под формата на безвъзмездна финансова помощ в размер на 75 000 евро. Тя ще цели да подпомогне ръководителите на дружества по отношение на техния бизнес план и бизнес модел, или пък необходимост от това продуктът им да намери своя пазар и да достигне до по-голямо измерение.

Вторият компонент е менторска програма в рамките на Европейския иновационен съвет. Програмата се нарича „Програма за лидерство на жените“. Тя позволява именно това да има достъп до информация, да има достъп до мрежи и да бъдат популяризирани идеите на жените в областта на високите технологии.

Третият компонент е възможността за участие в дейности, които вече са свързани с инициативата Enterprise Europe Network (EEN) - това е мрежата на фирмите в Европа. Това, което ние искаме, е не само да осигурим информация, не само да дадем финансиране, но и след това, след приключване на програмата за лидерство да дадем възможност резултатите да бъдат споделени, за да може ясно да идентифицираме какво още трябва да бъде направено.

За мен тази инициатива е важна, защото когато говорим за стартъпи в Европа, едва 1,7 % от общите инвестиции са били насочени към стартъпи, ръководени от жени. На фона на всички стартиращи предприятия в Европа, едва 8% са основани от жени. Нещо повече, когато си говорим за израстване в кариерата виждаме, че 20% от жените на възраст над 35 години заемат по-ниски позиции в кариерното си развитие,  спрямо 5,9% при мъжете. Наша цел е да предоставим на жените възможности да изграждат кариера в сферата на предприемачеството, в областта на новите технологии. Техният талант и идеи да се развиват и в Европа, а пък заедно с таланта и идеите им да направим така, че Европа да бъде лидер в областта на високите технологии.“

Мария Габриел ще обяви първата покана за представяне на предложения по време на Европейските дни за научни изследвания и иновации (23-24 юни).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!