ЕС ще инвестира 4 млрд. евро в План за борба с рака

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС


"През 2020 година докато всички се борихме срещу пандемията от COVID-19, много от нас водиха тиха битка. Битката срещу рака", казва председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и припомня тъжната статистика:

"Загубихме над 1 милион европейци заради тази болест. И за жалост броят на случаите расте". 

2 милиона и 700 хиляди са диагностицираните с онкологични заболявания в Европейския съюз миналата година. Пандемията от коронавирус повлия негативно върху грижите за онкоболните в държавите членки - прекъсна лечението им и засегна достъпа до медикаменти. Според прогнозите, ако не се вземат адекватни мерки до 15 години случаите на коварната болест в Европа ще се увеличат с близо 25 %.

"Затова представяме европейски план за борба с рака. Поставили сме си амбициозни цели. Искаме да спасим човешки животи чрез превенция, да откриваме болестта във възможно най-ранен стадий. Искаме да осигурим достъп до високи стандарти в диагностиката и лечението, да подобрим качеството на живот на онкоболните и на преминалите болестта. Определяме ясни цели и значително финансиране чрез изследователската програма „Хоризонт Европа“. Основната ни грижа е всички в Европейския съюз да имат достъп до модерни технологии за диагностика и лечение, до висококвалифицирани грижи и до всеобхватна помощ за пациентите и техните семейства", подчертава председателят на Европейската комисия. 

Брюксел отделя голямо внимание на намаляването на рисковите фактори като тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол. Целта е до 2040 година делът на пушачите в Европа да бъде под 5 на сто, вместо сегашните 25 %. До няколко години Европейският съюз ще предложи и мерки, които да задължат производителите на алкохол да предупреждават за вредите от прекомерното пиене върху етикетите на бутилките. Предвиждат се медийни кампании за насърчаване на здравословното хранене и физическата активност. Друга част от плана засяга ранното откриване на болестта. Брюксел ще подкрепи нова схема за онкологичен скрийнинг в Европа. Целта е до 2025 година да бъдат изследвани 90 процента от хората в риск. Основна част от плана за борба с рака са диагностиката и лечението. Комисарят по здравеопазване Стела Кириакидис подчертава:

"Ние се ангажираме да направим важен плана за борба с тази болест, да поставим европейските граждани на първо място в него и да видим, че правата на онкоболните са приоритет и за държавите членки".

За целта ще бъде създаден Регистър на неравенствата при борбата с рака, който ще следи има ли разминавания при достъпа на онкоболните до здравни услуги, терапия и медикаменти в различите държави членки. Европейската комисия ще инвестира в създаването на мрежа от Национални центрове за борба с болестта, която да разпространява добри практики за лечение на рак и да улеснява изследванията в тази област.  

През следващите няколко години Европейският съюз ще инвестира 4 млрд. евро за изпълнение на мерките в плана. Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас: "Често възприемат Европа като съвкупност от правила, сгради на институции, технически формалности, но това, което виждаме в момента е друга Европа, която може да активизира всичките си ресурси, за да промени ситуацията".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!