ЕК прие Стратегия за правата на хората с увреждания 2021-2030 година

В новоприетата Стратегия за правата на хората с увреждания за периода 2021-2030 г. Европейската комисия стъпва върху резултатите от предишния подобен десетгодишен документ, който проправи пътя към Европа без бариери и даде възможности на хората от тази уязвима група да се ползват от правата си и да участват пълноценно в обществото и в икономиката. „Въпреки че се отчита постигнатия напредък, хората с увреждания все още са изправени пред значителни пречки и са изложени на по-висок риск от бедност и социално изключване“, коментира българският евродепутат Асим Адемов.

„Много хора с увреждания продължават да се сблъскват с пречки - например когато търсят работа или използват обществения транспорт“, подчерта по време на дебатите и комисарят по въпросите на равенството Хелена Дали. По думите ѝ, най-належащите условия, които трябва да бъдат осигурени на всички граждани, са самостоятелен живот, учение в приобщаваща среда и работа при подходящи норми. А според зам.-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова хората с увреждания са най-силно засегнатите от кризата с коронавируса.

Целта на новия стратегически документ е да се гарантира на всички хора с увреждания в Европа – независимо от пол, раса или етнически произход, религия или убеждения, възраст или сексуална ориентация, че ще се ползват от своите човешки права. Те би трябвало да имат равни възможности и достъп до участие в обществения и икономическия живот, сами да решават къде, как и с кого да живеят, свободно да се придвижват в ЕС, независимо от нуждите си от подкрепа, да не стават обект на дискриминация.

В стратегията се насърчава също т.нар. междусекторна перспектива в отговор на рисковете от неблагоприятно в множество отношения положение, пред които са изправени жените, децата и бежанците с увреждания и тези със социално-икономически трудности.

Европейската комисия ще подкрепя държавите членки при изготвянето на своите национални планове за действие за по-нататъшно прилагане на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания и европейското законодателство в тази област. Според Асим Адемов през 2030 г. всеки човек с увреждания в ЕС ще бъде интегриран в обществото, ще се радва на свободен достъп до всички блага и няма да търпи дискриминация.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!