Година от началото на пандемията - повече въпроси, отколкото отговори


Една година след началото на пандемията, заразата не само не си е отишла, а поставя Европа пред много неизвестни: нови щамове на Covid-19, липса на достатъчно ваксини, ограничения и разнородни мерки при пътуване. Брюксел се опитва да координира реакцията срещу пандемията, разчитайки на своите агенции като Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Той събира данни за епидемиологичната обстановка, оценява риска, дава препоръки. Публикува и карти на ограниченията за движение с цветни кодове на областите с висок риск от инфекция в Европа. Добра идея, макар, че държавите често затварят границите си за пътуващи, независимо дали те идват от рисков район или не. Евродепутатът Вероник Триле - Леноар посочва:

"Добре е да се опитваш да създаваш регулярно епидемиологична карта на Европа. Като се има предвид, че това е качествено средство, съжаляваме, че не се използва еднакво между държавите членки".

Защото правителствата решават каква да е здравната им политика, припомня директорът на Европейският център за превенция и контрол на заболяванията Андреа Амон:

"Това е пример, че когато има препоръки към държавите членки, някои от тях ги спазват, а други не. Но, това е в правомощията им и - в крайна сметка - е тяхна отговорност".

Европейският омбудсман Емили O’ Райли критикува работата на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията:

"Основните ни изводи са, че Центърът не е разполагал с достатъчно информация, за да съдейства, особено в началото на кризата, и да препоръча на държавите членки как да действат, за да намалят най-негативният удар".

Брюксел предложи реформа на Центъра, за да оказва подкрепа при бъдещи кризи в редица области като: наблюдение на епидемиологичната обстановка в реално време, изготвяне на варианти за управление на риска, готовност и планиране на реакция.

"Така че да получим повече средства, за да организираме работна група,  която да подпомага държавите и да подкрепи усилията им в управлението на кризата", посочва Андреа Амон, директор на Европейският център за превенция и контрол на заболяванията .

Предложенията за реформиране на Центъра са стъпка в правилната посока, убеден е и евродепутатът Никлас Хербст:

"Имаме нужда от още промени в структурата на Центъра.  Необходимо е да помислим и как ще бъдат организирани различните агенции. Трябва да гарантираме, че тези институции работят добре заедно, че няма объркване, а действат като части в часовников механизъм. Защото следващата криза непременно ще дойде".

Междувременно Брюксел даде начало на нов план за подготовка за биозащита, който да изследва мутации на коронавируса. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен:

"Инкубаторът ХЕРА се фокусира върху 5 основни приоритета. На първо място: по-бързото откриване на новите щамове. Адаптиране на съществуващите ваксини при нужда. Нуждаем се от добре организирани клинични изпитания. Трябва да ускорим процеса на одобрение на адаптираните ваксини и местата за производство от Европейската агенция по лекарствата. Трябва и допълнително да увеличим капацитета на производство на новите и на вече одобрените ваксини".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!