Нови правомощия и засилване ролята на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията

Снимка: www.ecdc.europa.eu

В момента се подготвя законодателен доклад за разширяване на мандата на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията. Евродепутатът  Радан Кънев е представител на Европейската народна партия в преговорите. Според него епидемията от Covid-19 показа, че институцията е изключително важна, но „в условията на такава мащабна пандемия нито правомощията, нито персоналния състав, нито бюджета й са достатъчни.“ Центърът не успява достатъчно добре да координира данните с националните правителства. Затова се правят няколко предложения:
„На първо място много по-стриктна процедура за обмен на данни, която да е договорена с отделните държави-членки. Веднъж договорена, да бъде задължителна, да е ясно, че техните здравни служби подават необходимата информация. Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията да бъде с по-силен бюджет, с по-голям персонален състав. Все пак хора вършат работата. И едно предложение на Комисията, което ние в момента надграждаме в момента в Парламента, да се изгради т.нар. task force, едно оперативно тяло от хора, специалисти, които да могат да подпомогат всяка една отделна държава при избухване на заразни заболявания. Те да могат да пътуват, да бъдат на място, да осигуряват много сериозен експертен гръб, така да се каже, на местните здравни власти.

Не на последно място, един голям въпрос, който в момента е тема на преговори в Европейския парламент, в правомощията на Европейския център да се включи и обследването на хронични незаразни заболявания.“

Целта е да се обработва информацията за връзката между тези болести и инфекциозните заболявания. Тя да бъде систематизирана в Центъра, за да може той да посочва, кои са рисковете и свръхрисковите групи при поява на нова зараза, подчерта Радан Кънев.

Това, което се изчислява като бюджет, за да бъдат реализирани тези промени, е минимум тройно увеличение  на финансовата рамка. „Това е достижимо“, посочи евродепутатът. „Разумно е да се подходи и по-амбициозно, защото проблемът при подобни инфекции става много бързо общоевропейски проблем.“ 

Работи се усилено, за да имаме през септември работещ Европейския център с нови правомощия, добави още Кънев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!