Стартира новата програма "ЕС в подкрепа на здравето"


Европейският парламент даде „зелена светлина“ за новата програма "ЕС в подкрепа на здравето", която има за цел да подобри готовността на здравните системи на ЕС за бъдещи заплахи и пандемии. Програмата се възприема като пряка реакция на пандемията"ковид-19". През ноември миналата година ЕК прие пакет за изграждане на по-силен Европейски здравен съюз, подчерта еврокомисарят за здравеопазване Стела Кириакидис: "Този пакет включва актуализиран регламент относно сериозните заплахи за здравето и предложения за укрепване на двете ключови агенции: Европейската агенция по лекарствата и Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. Това се обсъжда с държавите-членки, както и в Европейския парламент, и се надявам, че ще направим всичко възможно, тези мерки да се превърнат в реалност."

Здравната политика е национална политика. Затова програмата в подкрепа на здравето на ЕС е насочена към области, в които съюзът може да бъде от помощ, като допълва политиките на национланите държави. Основната ѝ цел е да бъдат подобрени здравните системи, чрез подпомагане на координацията и обмена на данни между страните-членки. Друга важна задача е лекарствата и медицинските изделия да станат по-достъпни - както като наличност, така и като цени. "Благодарение на Европейския парламент успяхме да увеличим финансирането до по-внушителните 5,1 милиарда евро. Най-малко 20 процента от бюджета са предвидени за превенция", подчерта Луиза Реджименти от групата „Идентичност и демокрация“. Здравната програма ще подкрепя напредъка в електронното здравеопазване и създаването на европейско „пространство за здравни данни“. Подкрепа ще бъде оказана и за подобряване на достъпа до качествени здравни грижи, за подобряване на психичното здраве и за засилване на борбата с рака.

"20 процента от бюджета са предвидени за профилактика, и по-специално за борба с тютюнопушенето, зависимостта от алкохол и други проблеми. Но решението не е забрана. Решението е финансовото подпомагане на профилактиката", каза по време на дебата Фредерик Рийс от "Обнови Европа". А Юте Гутеланд, евродепутат от групата на Социалистите и демократите, допълни: "Предвид настоящата здравна криза и огромното предизвикателство, пред което сме изправени, с приемането на програмата на ЕС за здравеопазване, която е значително по-голяма от предишните здравни програми, Европа изпраща ясен сигнал, че правим всичко по силите си, за да опазим здравето на гражданите."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!