Природозащитни организации започнаха кампания за еврокомисар по хуманното отношение към животните

Природозащитни организации от цяла Европа започнаха кампания за еврокомисар по хуманното отношение към животните. Целта е защитата да се повиши и въпросът да стане приоритет за Европейския съюз. Смята се, че законодателството в Общността, свързано с животните, е най-доброто в света. Това обаче не винаги е така, особено по отношение на отделни практики или видове животни, твърдят природозащитници.  

В момента комисарят по здравеопазване и безопасност на храните, Стела Кириакидис, отговаря за хуманното отношение към животните, но това не е упоменато в длъжността ѝ. Затова повече от 15 европейски организации, сред които и българската "Кампании и активизъм за животните в индустрията", съкратено КАЖИ, предлагат длъжността да стане "комисар по здравеопазване, безопасност на храните и хуманно отношение към животните".  

Промяната ще помогне да се фокусира вниманието върху проблема и да се елиминира икономическия интерес, който често надделява над стремежа за защита на животните, смята Мариана Младенова от организацията КАЖИ:

"Когато се смени ресора на "хуманно отношение" и се отнесе съответно към еврокомисаря и генералната дирекция, тази тема ще остане както една от най-важните на генералната дирекция, така и ще се разпределят достатъчно персонал и ресурси по темата. Знаем, че има отделни, специфични закони за кучета и котки, но когато става въпрос за животните в индустрията, много често проблемът се смесва с икономически интереси. Имаме предвид всички форми на отглеждане на животни, които по принцип се смятат за жестоки, но в момента все още се прилагат в много страни в Европа, защото това просто е по-икономически издържаният начин тези животни да се отглеждат. Имам предвид всички форми на клетъчно отглеждане, когато говорим за кокошки носачки, патици, гъски или свине."

Надеждата е инициативата да предизвика дебати и в страните членки, включително България, за извеждане на отговорността за хуманното отношение към животните от земделските министерства, което според Мариана Младенова ще подобри защитата:

"Всъщност в повечето страни защитата на тези животни е под шапката на Министерството на земеделието. Това се случва и у нас. Може би само две страни в Европа са извели тази отговорност извън Министерството на земеделието, за да не се случва този конфликт на интереси, ако може така да го наречем. Това са Италия и Португалия. Белгия е постигнала извеждане на отговорността към съответен министър."

Според Младенова промяната в длъжността на еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните зависи от волята на евродепутатите:

"Очаква се подкрепата на повече евродепутати. Засега само 19 евродепутати са подкрепили инициативата. След това се очаква да се създаде далеч по-голям дебат, но не можем да говорим засега дали ще се случи лесно това извеждане на отговорността или ще трябва да се работи по-усилено по въпроса. Не трябва да се случи особено изменение в Договора на ЕС, а просто всеки един от евродепутатите да каже "да, подкрепям".
Кампанията започна с петиция, адресирана до различни европейски институции. Всеки може да подкрепи предложението и да подпише петицията на адрес www.euforanimals.eu.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!