Предстои разглеждане на евродоклада за Република Северна Македония

Европейският парламент ще гласува на 25 март годишния доклад за напредъка на Република Северна Македония по пътя на европейската интеграция. Макар и документът да има само консултативен характер, той отразява политическите настроения в Европарламента.
„Ние внесохме поправки, които отговарят на реалността, защото все още в Република Северна Македония има дискриминация на граждани, които открито заявяват своята българска идентичност или български произход. За тях това е опасно както за тяхната работа, така и за положението им в обществото, а това е недопустимо в 21 век“, каза евродепутатът Андрей Ковачев.
По думите му втората поправка е призив на властите към Република Северна Македония за историческо помирение и за преодоляване на наследството на тоталитаризма. Вече стана ясно, че група евродепутати от Прогресивния алианс на социалистите и демократите и евродепутати от Зелената партия са внесли поправки в доклада, в които българското правителство е обвинено, че търси провокация по исторически въпроси. „За огромно съжаление групата на Социалистите и на Зелените в Европейския парламент внесе една скандална поправка, която е изключително небалансирана“, каза още Ковачев. Той призова български евродепутати да се опитат да убедят колегите си да изтеглят тези поправки.
Какви са текстовете, вкарани като поправки в доклада за напредъка на Република Северна Македония, и какви са предложенията, внесени от групата на Европейската народна партия, чуйте коментара на евродепутата Андрей Ковачев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!