Андрей Ковачев: Зеленият сертификат ще облекчи пътуването

Снимка: ec.europa.eu

Европейската комисия предлага да се създаде единно цифрово зелено удостоверение, което да улесни безопасното движение на гражданите в рамките на ЕС по време на пандемията от Covid-19. В него ще се съдържа информация дали лицето е ваксинирано и с каква ваксина, дали притежава отрицателен резултат от тест или е преболедувало Covid-19. Идеята е държавите членки да отменят някои ограничения, свързани с общественото здраве, като тестване или поставяне под карантина. Предвижда се и изграждането на нова електронна система за проверка на удостоверенията на стойност от 50 млн. евро, а достъпът ще се осъществяла чрез персонален QR-код, който ще гарантира сигурността на личната информация.

Защо е необходим този зелен сертификат и как ще се спазва правото на свободно движение в ЕС – разказва Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ.


„Това е една идея, която да улесни пътуването в ЕС, и, разбира се, да подпомогне бизнеса да се възстанови след пандемията. Но това е само идея, първа стъпка, която е много далече според мен от реализация, защото първо трябва да имаме достатъчно ваксинирани хора в ЕС, за да може да проработи. Идеята е в този сертификат или паспорт да е записано човек с каква ваксина е имунизиран, дали е преминал през болестта и дали е придобил имунитет след заболяване. Ако няма ваксина и не е преболедувал - дали има PCR тест или антигенен тест, за да може да пътува свободно. Това по никакъв начин не отменя другите изисквания за носене на маски и за дистанция, защото няма все още на 100% доказателство, че имунизираните хора не представляват абсолютно никаква заплаха за околните, въпреки че научните данни сочат, че с голяма вероятност това е така. Не трябва да има никакво съмнение за дискриминация, за това, че хора нямат ваксинация или не желаят да бъдат ваксинирани, няма да могат да пътуват, това не е така. По никакъв начин в нито един момент не е дебатирано такова ограничение, защото това не може да бъде прието, по никакъв начин. Всеки може да пътува съответно, както са условията в момента с PCR тест и ако е нужно - с карантина в съответната държава. Единственото желание на този сертификат или зелен паспорт е да се облекчи пътуването и да не се правят ненужни от медицинска гледна точка допълнителни тестове.“


Идеята е сертификатът да е готов преди началото на летния туристически сезон, като ще бъде безплатен в електронен и хартиен вариант, а за да влезе в сила, трябва да получи одобрението на Европейския парламент и на Съвета на ЕС.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!