Напрежение по оста ЕС - Китай – рискове пред търговското споразумение между двете страни

евранет плюс Андрей Ковачев

Спазването на правата на човека доведе до дипломатическа конфронтация между ЕС и Китай. След решението на външните министри на страните-членки за санкции срещу граждани на азиатската страна, които са имали доказана връзка в нарушаването на човешките права над уйгурското малцинство в Северозападен Китай, Пекин отговори с контрамерки насочени към десет лица и четири субекта от Съюза, между които и българският евродепутат от групата на „Обнови Европа“ Илхан Кючюк.

Разривът в отношенията между двете страни идва броени месеци след подписването на търговското споразумение в края на миналата година. Още тогава обаче бе ясно, че пътят по постигането на трайно разбирателство между Пекин и Брюксел по ключови теми далеч не е извървян. Документът трябваше да бъде гласуван и в Европейския парламент.

„Неминуемо кризата между ЕС и Китай ще замрази разглеждането на споразумението в пленарна зала“, категоричен бе българският евродепутат и зам.-председател на групата на ЕНП Андрей Ковачев. Според члена на комисията по международна търговия породилото се напрежение няма да доведе до значителни икономически сътресения в стокообмена. Ковачев защити действията на ЕС, посочвайки, че Европа няма как да си затвори очите за принудителния труд и нарушаването на човешкото право в Китай.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!