ЕС и Русия: между санкциите и употребата на Sputnik V в Европа

Снимка: архив

"Има голямо разочарование и нарастващо недоверие между Русия и Европейския съюз", признава върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел малко преди Брюксел да наложи този месец санкции на четирима висши руски представители заради ареста и присъдите на опозиционния лидер Алексей Навални, и репресиите срещу протестиращите в негова подкрепа.

"Руското правителство върви с тревожни темпове по пътя към авторитаризма. Пространството за гражданското общество и свободата на изразяване се свива. Руските власти показаха, че са безмилостни, когато потушават подобни опити - като случая с Алексей Навални. Настоящата властова структура в Русия не оставя никаква възможност за демократично върховенство на закона", смята Борел.

Заради случая с Алексей Навални ръководителят на Следствения комитет на Русия, главният прокурор, директорите на Националната гвардия и на Федералната служба за изтърпяване на наказанията са със забрана да влизат в Европейския съюз. Това са първите рестрикции, наложени от Брюксел по новия режим на санкции за нарушаване на човешките права, одобрен в края на миналата година.

"Трябва да запазим решителността и единството си. Русия се опитва да ни раздели по въпросите за Украйна и правата на човека, но не успява", подчертава Жозеп Борел. 

На този фон Русия кандидатства за одобрение на ваксината си срещу коронавирус „Sputnik V“ в Европейския съюз. Унгария и Словакия закупиха от препарата преди Европейската агенция по лекарствата да одобри  употребата му в ЕС. Заради ръста на заболелите, въвеждането на нови ограничения срещу третата вълна на Covid-19 в Европа и забавянето на имунизацията, държави като Германия, Австрия и Франция одобряват идеята за използване на руската ваксина. "Това не е политическо решение. Решението е научно!", казва френският президент Еманюел Макрон.

Според канцлера на Германия Ангела Меркел: "Всяка ваксина е добре дошла в Европейския съюз, но ще бъдат одобрени само тези, които разполагат с необходимите данни от Европейската агенция по лекарствата".

Русия не иска въпросът с регистрацията на „Sputnik V“ в ЕС да се политизира, казва Кирил Дмитриев, ръководител на Руския фонд за преки инвестиции, който финансира създаването на ваксината:

"Кандидатстваме за одобрение пред Европейската агенция по лекарствата. Виждаме, че има голямо фармацевтично лоби, което се опитва да възпрепятства употребата на Sputnik V в Европа. Това, което можем да направим на този етап е да осигурим 50 милиона дози следващите месеци, което няма да е достатъчно количество, но ще бъде важен фактор хората да се имунизират по-рано. Не искаме одобрението на ваксината ни да се превръща в политически въпрос. Разрешаването на употребата й би могло да бъде един от неполитическите мостове между Русия и Европа". 

Италианският премиер Марио Драги, чиято страна е сред най-тежко засегнатите от коронавируса, не изключва възможността Италия да използва руската ваксина, дори без решение от ЕС:

"И Меркел казва, че ако Европейският съюз не даде зелена светлина за употребата на Sputnik V, трябва да се търсят други варианти. Съгласен съм с това! Ако европейската координация не работи, трябва да сме готови да действаме сами в тази ситуация".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!