Европейската космическа агенция си търси астронавти

Снимка: esa.int

Европейската космическа агенция започва да си търси персонал. Включително и астронавти. Това се случва за първи път от 11 години и подчертава желанието да се постигне по-голямо разнообразие в подбора. Стремежът на Космическата агенция е да наеме повече жени астронавти, както и хора със специфични двигателни потребности, които винаги са мечтали да отидат в Космоса, обясни генералният директор Ян Вьорнер

"Ние гледаме към Луната и Марс. Имаме нужда от много отлични астронавти за в бъдеще. За да стигнем по-далече, отколкото сме били някога, трябва да гледаме по-надалече от всякога. Призоваваме повече дами да кандидатстват. Но за първи път търсим и хора с физически увреждания. Те ще участват в този проект за параастронавти. Преди 4 години вече поканихме 8 души от пет европейски държави. Направихме с тях полети с намалена гравитация."

Т.нар. параастонавти ще изследват „границата на възможностите“ за летене. Дори и с амбицията да бъдат изпратени на Международната космическа станция и там да работят. Това може да е една от мисиите за параастронавтите. Но тъй като проектът е специфичен, е възможно да бъде отворен и за компании, които произвеждат специфично медицинско оборудване. Астронавтката Саманта Кристофорети е една от единствените две дами, изпратени в космоса от Европейската космическа агенция. Тя успокоява, че щом стане въпрос за пътуване в Космоса, всички изпитват затруднения.

"Космосът не е естествената среда на човека. Така че е нормално всеки, излязъл там, да се чувства затруднен. Технологията обаче е това, което ни помага да преодолеем тези физически затруднения. Затова, в крайна сметка, всичко опира до това дали искаме да инвестираме в технологии, за да може да улеснят пребиваването ни в орбита. Това важи и за параастронавтите. Просто трябва да модифицираме съществуващата технология към човека, който ще е я използва. Така ще може да погледнем какво е нужно, колко ще струва, подходящо ли е. Това е целта – да адаптираме космическата технология към хора, които са със специфични физически нужди."

Европейската космическа агенция очаква голям брой кандидатури за астронавти. Приемането на документите започва в края на март. И ще се приемат в продължение на осем седмици. Одобрените ще преминат през строг 6-степенен процес на подбор, който ще продължи до октомври 2022 г. Гласове за ясни космически планове се чуха междувременно в средата на февруари. Тогава Франция е настояла Брюксел да има по-ясен план за това как независимо от САЩ, Русия, дори и Китай, да извежда в орбита сателити и хора. Непосредствено след призива Европейската комисия обяви, че има стратегия. А в нея Космосът е една от пресечните точки с отбранителната и гражданската индустрия. Сред приоритетите са комуникационна сателитна система, програма за безпилотни летателни апарати, план за управление на космическия трафик и намаляване на риска от сблъсъци между отломки и спътници в Космоса. Комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон обясни: 

"Пълноценното използване на Европейския фонд за отбрана и осигуряването на силни взаимодействия между гражданските, космическите и отбранителните технологии ще създаде иновации и ще позволи на Европа да създава стандарти. Това също ще намали нашата зависимост от ключови технологии и укрепване на индустриалното лидерство, от което се нуждаем, за да излезем от кризата."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!