Медицина и екология са сред новите акценти на „Хоризонт Европа“

Снимка: Pixabay

Пет нови направления отваря пред българските учени програма за финансиране „Хоризонт Европа“ на ЕС. Те са в сферите здравеопазване, климатични промени, интелигентни градове, опазване на водите и почвите, обясни еврокомисарят Мария Габриел. Тя посочи, че първите покани за представяне на проектни предложения ще бъдат обявени през пролетта на 2021 г. и ще бъдат представени на Европейските дни на научните изследвания и иновациите на 23 и 24 юни.

"Мисиите са новост в програмата „Хоризонт Европа“. Първата мисия за борба с рака. До 2030-та година да има 3 милиона спасени човешки живота. Имаме мисия за адаптация към климатичните промени. Много ясна цел - 200 региона в Европа да бъдат напреднали по отношение на климатичните промени. Мисия по отношение на климатично неутрални интелигентни градове. 100 европейски града до 2030-та година да бъдат такива климатично неутрално и интелигентни. Две мисии за опазване на водите. И мисията по отношение на опазването на почвите. Там също са много амбициозни целите. 75% от почвите в добро състояние до 2030-та година. Не се колебайте да се включвате и вие с идеи. Разполагаме с максимум от 10% от общия бюджет за годината. И всяка година трябва да има резултати, да може да продължим."

Мария Габриел посочи, че в предишния период от 2014 до 2020 г., в научни изследвания и иновации в България са били инвестирани 144 милиона евро. ЕК вече обяви началото на работата и на Европейския иновационен съвет. Целта е чрез него по всяко едно време да се кандидатства за изследвания и наука. Европейският институт по иновации и технологии пък ще помага пък за повече достъп до обучения, мрежи и информация за младите учени. Фокус на финансирането ще са региони от Централна и Източна Европа.

"И целта е именно това. Да се улеснят контактите между местните участници – компании, образователни институции, научни институции и организации. Тези местни общности да изграждат мрежа и осигурят адекватно финансиране."

Вече работи безплатната платформа за публикуване на научни изследвания. Тя ще събира на едно място резултатите, финансирани от „Хоризонт 2020“ и „Хоризонт Европа“. Така и гражданите ще имат достъп до резултатите от научните изследвания. До 2027 г. за цялата програма има 95 млрд. евро. Със средства от европейските структурни инвестиционни фондове се планират и две нови оперативни програми, анонсира зам.-министърът на образованието Карина Ангелиева. В рамките на програма „Образование“ ще бъде засилена модернизацията на университетите. Така студенти и докторанти ще участват в научни изследвания. В рамките на другата програма ще бъдат подкрепени изследвания, оценени по програма през Европейския научноизследователски съвет, но останали без финансови средства.

"Това го правим да отворим полето за на изява у нас за чуждестранни изследователи. Да третираме българския и чуждестранен млад учен са равни правила. Така че по тази програма „Наука, иновации и дигитализация“ ми се иска както една Полша направи - да се подкрепят жени в науката, в майчинство. Още студенти да участват в изследователските проекти."

От „Европейския социален фонд“, по програма „Образоване“, ще бъдат подкрепяни мерки за връзката на образованието с пазара на труда. Така ще се стимулира предприемаческата дейност на докторанти и преподаватели. Възможно е и да се подкрепят стартиращи предприятия за студенти и докторанти. Всички елементи на тази програма се обсъждат с Европейската комисия. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!