Подкрепа за децата в нужда

Снимка: unicef.org

Европейският съюз е едно от най-привлекателните места за живеене, благодарение на проспериращата икономика. Въпреки това обаче все още има социални неравенства в съюза, които се отразяват на най-уязвимите – децата. По данни от 2019, близо 18 милиона деца, живеят в домакинства изложени на риск от бедност или социално изключване, в границите на ЕС. Те нямат еднакъв шанс в живота, както техните връстници, не успяват да се справят добре в училище и рискът за здравето им е голям.

Спазването на техните права е универсална ценност на Евросъюза. Ето защо на 24 март тази година Комисията прие първата всеобхватна стратегия на Европейския съюз за правата на детето, както и предложение за препоръка на Съвета за създаване на европейска гаранция за децата. Повече за двете инициативи разказва Никола Миладинов, от представителството на Комисията в България.

„Много важна част от стратегията е идеята самите правителства, представени в Съвета на ЕС, да се ангажират политически, че ще спазват конкретни социални стандарти. Става дума за безапелационен достъп на абсолютно всички деца до базисни, подчертавам, безплатни социални услуги. Като образование и грижи в ранна детска възраст, например чрез премахване на сегрегирани класове по етнически принцип, достъп до образователни и училищни дейности, улеснен достъп до училищно настаняване, защото нито едно дете, не бива да бъде бездомно по улиците на Европа.“

Как стоят нещата с прилагането на стратегията на Еврокомисията в България, изяснява Никола Миладинов:

„Европейската комисия вече работи по пилотен проект у нас в партньорство с UNICEF. Този проект цели да тества и прилага политики насочени към изкореняване на детската бедност и социалното изключване. В България проектът е насочен към деца с увреждания и затруднения в развитието и към децата от семействата в уязвимо положение, включително ромски деца от уязвими общности. Идеята е на ранен етап да се идентифицират семействата с деца в риск, да им се помогне на време, за да се разбие този омагьосан кръг на бедност. Пари, финансиране има, въпросът е да се насочат ефективно.“

Европроектите, които са свързани с тези дейности, са Европейският социален фонд Плюс (ЕФС+), Европейският фонд за регионално развитие, Инвестиционния фонд (Invest EU) и Механизмът за възстановяване и устойчивост.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!