Инициативата „Вълна за реновиране“ в ЕС

„Вълна за реновиране“ е част от европейската Зелена сделка и плана за възстановяване на ЕС. Представлява своеобразна карта за постигане на устойчивост на икономиката на ЕС, като усилията са насочени към увеличаване степента и качеството на обновяване на съществуващия сграден фонд в страните от ЕС.

Евродепутатът Искра Михайлова от политическата група „Обнови Европа“ определи няколко изключително важни компонента:

„На първо място инициативата поставя въпроса с енергийната ефективност на сградния фонд на ЕС. Сградите консумират изключително голямо количество енергия, тя не е добре организирана и контролирана. Реновирането и санирането на сградния фонд би довело до рязко намаляване на консумацията на енергия.  На второ място сградният фонд в ЕС произвежда около 40% от вредните въглеродни емисии в градовете на територията на ЕС и намаляването на консумацията на енергия ще доведе до намаляване на производството на вредните емисии, а реновирането на цялата инфраструктура на сградите, дигиталното управление на тези системи, създаването на умни сгради – това би довело до рязко намаляване на въглеродния отпечатък, който дават сградите в ЕС.“

На трето и четвърто място евродепутатът Искра Михайлова посочи осигуряването на огромно количество работни места в строителния сектор заради мащаба на инициативата. Ще бъдат изпълнени и принципите на кръговата икономика чрез използване на рециклирани материали в реновирането на сградите.

„Към днешна дата сградният фонд се реновира средно между 1% и 2% годишно, което е абсолютно недостатъчно. Над 90% от сградния фонд, с който разполагаме в момента, ще функционира и към 2050 г.  и ние трябва да инвестираме в подобрение на характеристиките на съществуващия сграден фонд“, допълни евродепутатът Искра Михайлова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!