Евродепутати: Отказът да се внесе Национален план за възстановяване е опит за натиск за съставяне на правителство

евранет плюс Искра Михайлова

В края на април изтича срокът, в който всяка страна-членка на ЕС трябва да представи пред еврокомисията Национален план за възстановяване и устойчивост. Европейското финансиране за  България е в размер на 12 млрд. лева. Средства, с които страната ни ще  бъде подпомогната за излизане от COVID-кризата. Преди дни стана ясно, че България няма да представи такъв, не защото няма, а защото правителството реши, че това трябва да направят новите управляващи.

"Това е план, който ще се реализира следващите 5-6 години и не е редно едно правителство в края на мандата си да внася план. Не считам, че това е почтено". Така аргументира решението вицепремиерът Томислав Дончев.
В момента експертите от кабинета работят върху трета версия на плана, като е изготвена и оценката за въздействие и бюджетирането. Тази версия до голяма степен е съгласувана и договорена с Европейската комисия, уточни още вицепремиерът. 
Следващите управляващи, обаче могат да направят редакциите, които смятат за необходими или дори да разработят нов план за действие.
Евродепутатът от БСП Петър Витанов определи решението на кабинета като „дезертьорство“ и опит за натиск:
"За всички ни е ясно, че до 30 април ние няма как да имаме нов кабинет и дори, ако имаме нов кабинет, нямаме никакво време този план да бъде ревизиран. Това 12 млрд. лв. плюс възможност за още 3 млрд. евро заем, са пари, жизнено необходими за всяка една европейска икономика да се възстанови. Така че, абсолютно безотговорно е поведението. Аз го отдавам на това, че чрез този акт се опитва да се създаде натиск за съставяне на ново правителство.“
Политическата ситуация у нас е обсъдена в Брюксел, а оттам са склонни да проявят разбиране и да удължат срока, допълни Дончев:
"Говорил съм с представители на ЕК. Те са в състояние да проявят известно разбиране и да удължат крайния срок, за да може следващото правителство да внесе такъв план, какъвто счита за добре".
Планът е предварително консултиран с европейските партньори миналия месец. Коя от актуализациите му, към момента не е ясно. Тогава констатациите, направени от различни европейски представители са, че той не е достатъчно амбициозен, каза евродепутатът от ДПС Искра Михайлова:
 "Анализът, който беше направен показва, че за съжаление, планът ни за възстановяване не е достатъчно амбициозен. Поставя си доста скромни цели и освен, че изпълнява най-общите изисквания на ЕК, трудно може да се каже, че би довел, при неговото изпълнение, до категорично възстановяване на нашата икономика и по-бързо развитие икономическо, което да доведе до възстановяване на цялата страна. Това не е много окуражаващо".
Оттук нататък преговорите по плана за възстановяване ще се удължат, но България ще загуби време и немалко средства:
"Губим ние. Като отчетем ситуацията в България, ако ние се завъртим във въртележката на служебни правителства и нови избори, това означава, че до края на годината ще имаме още  два пъти избори. Това, на практика означава, че до края на годината ние няма да имаме договорен такъв план. 
Отказът от внасянето му създава опасност за разплащане на тези средства, за одобрение в срок на плана и респективно – за отпускане на парите, които ще послужат за възстановяване.“

Думи на евродепутатите Искра Михайлова от ДПС и Петър Витанов от БСП.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!