Хуманитарната дейност на ЕС - между затрудненията на Covid-19 и новите възможности


"Нуждите от хуманитарна помощ днес са по-големи от всякога, защото живеем в свят, в който комбинацията от конфликти, климатични промени и пандемия от коронавирус, влошиха още повече нестабилната ситуация", признава върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

По данни на ООН тази година над 235 милиона души ще имат нужда от хуманитарна помощ. Това е с 40 процента повече спрямо оценката за миналата година. "Кризите стават по-дълги и има риск да бъдат забравени. Европейският съюз винаги се е опитвал да помогне. Това е сред основните стълбове на външната ни политика", казва Жозеп Борел. 

Брюксел е най-големият донор на хуманитарна помощ в международен план, припомня еврокомисарят за управление при кризи Янез Ленарчич: "Европейският съюз и държавите членки осигуряват 36 процента от хуманитарната помощ в света".

За да отговори на нарастващите нужди от подкрепа в различни конфликтни точки, които COVID19 изостри допълнително, Брюксел предлага да се ускори хуманитарната помощ на Европейския съюз:

"Това изисква цялостен подход, който да свърже по-добро изграждане на мирни отношения, предотвратяване на конфликти, предоставяне на помощ за развитие, както и политики за устойчивост на климата и намаляване на риска от природни бедствия. Една от целите е създаване на капацитет за реакция, който да гарантира, че хуманитарната помощ на Европейския съюз може да бъде доставена бързо", обяснява Жозеп Борел.

Това ще позволи на Брюксел да се намесва пряко в хуманитарни кризи, когато традиционните механизми за предоставяне на помощ чрез партньорите на Европейския съюз не работят или техният капацитет е недостатъчен. Целта е да се улесни логистиката, включително транспорта, да се даде възможност за обединяване на ресурси и да се улесни тяхното разполагане на място. Този капацитет може да предложи логистични оценки, възлагане на обществени поръчки, складиране и транспортиране на хуманитарни доставки, включително ваксини срещу COVID-19. Еврокомисарят Янез Ленарчич посочва:

"Обхватът и тежестта на хуманитарните кризи се увеличават драматично през последните години, а ресурсите за предоставяне на помощ остават ограничени. През 2020 година трите най-големи донора: САЩ, Германия и Европейската комисия, осигуриха почти 60 процента от финансирането на хуманитарната помощ в света. Това трябва да се промени. Подкрепата за хуманитарни дейности е споделена отговорност за цялата световна общност. Трябва да има спешен център за повече ресурси, който да покрие нарастващите нужди от хуманитарна помощ. Смятаме, че има възможност в това да бъде включен и частният сектор. Така заедно с хуманитарните ни партньори ще разширим броя на проектите като комбинираме частно и публично финансиране".

ЕС ще се фокусира и върху защитата на децата и обучението им като разпределя най-малко 10 % от годишния си бюджет за хуманитарни дейности за образование.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!