Призът за кино на Европейския парламент - с ново лице

Снимка: europarl.europa.eu

Знаете ли, че Европейският парламент е единствената подобна институция, която, заедно с Европейската филмова академия, присъжда награда за кино.

Учредена през 2007 година като символ на ангажимента на ЕП към културата на стария континент, филмовата награда LUX е спомогнала популяризирането на повече от 100 кино продукции. От 2021 г. обаче, тя придобива нова сила, привличайки на своя страна и европейските граждани. Най-забележителната промяна е в системата за гласуване. От тази година победителят ще бъде избиран въз основа на гласуване както от  депутатите в Европейския парламент, така и от обществеността, като гласът на всяка от двете групи ще тежи по равно.

Гласът на публиката винаги е бил важен за хората, които правят филми. И това не значи да се прави комерсиално кино. Трябва да се правят филми за хора, които мислят, а това са повечето хора не само в ЕС, но и на планетата“ - обяснява евродепутатът Андрей Слабаков, който извън политическото си амплоа е режисьор и сценарист.

За да бъдат допуснати до селекция, кинотворбите трябва да отговарят на определени критерии:

„Да се занимават с общочовешки теми, не е задължително да са социални. Няма определени изисквания за жанра – уточнява Андрей Слабаков. – Това, което ми направи впечатление е, че са три абсолютно различни филма и това ме радва. Между тях най-много ми хареса датският „Още по едно“. Неговият режисьор Томас Винтерберг е естет и филмът му е много интересен. Румънската лента „Колектив“ е значително по-социален филм,  свързан с корупцията. Поляците, като стара школа, се представят с „Тяло Христово“, който също е много любопитен.

Европейската кино награда LUX има за цел да подкрепи европейското кино в най-слабото му място - разпространението. Факт е, че по-голямата част от европейските филми не се прожектират извън страната на техния произход. Затова филмът-победител ще бъде представен във всички държави и ще има преводи на официалните европейски езици.

За да могат повече българи да видят трите филма, Бюрото на ЕП в България организира, в края на април и началото на май, специални Филмови дни на наградата LUX. Тогава кино творбите ще могат да се гледат онлайн свободно от всяка точка на страната.

23 май е срокът, в който всеки европейски гражданин може да гласува за своя филм-фаворит на специалния сайт на наградите. Спечелилият филм ще бъде обявен на церемонията по връчване на Наградата LUX на публиката на 9 юни 2021 г. в Европейския парламент.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!