Европол: Коронавирусът облагодетелства организираната престъпност

Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Организираната престъпност продължава да се разпространява във всички сфери в Европейския съюз, сочи публикуван доклад на Европейската полицейска агенция Европол. Никога досега заплахата за ЕС и неговите граждани не е била толкова голяма, предупреди Европол в доклада, която е задълбочен анализ на организираната престъпност и който бе представен в Лисабон. Съществува голяма опасност престъпниците да използват пандемията от коронавируса и нейните дългосрочни икономически и социални последици, сочи докладът. Те може да се превърнат в „идеални условия“ за престъпниците да взимат на прицел граждани, бизнеси и обществени организации, се допълва в доклада. Въз основа на хиляди случаи и данни на разследващи органи и служби за сигурност в целия ЕС експертите на Европол са изготвили подробен анализ. В него се констатира, че 70 % от престъпните групи и мрежи действат в най-малко три страни членки на ЕС. Повече от 40 % от тях се занимават с трафик на наркотици, който засега заема най-голям дял сред престъпните дейности в ЕС. Анализът показва ясно високата степен на професионална организация на престъпните групи и това колко тясно подземният свят е преплетен със законни икономически дейности.

Докладът, който бе представен в Лисабон, се изготвя веднъж на четири години. Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон:

"Докладът през 2021 г. посочва ясно - организираната престъпност е сред най-сериозните заплахи за нашето общество. Поръчковите убийства и разстрели, бомбените атентати, убийствата на журналисти, палежите – това са всъщност директни атаки срещу нашата демокрация. Криминалните мрежи в Европа винаги използват насилието, за да завземат нови и нови територии. А тяхната крайна цел винаги е печалбата на много пари! За една година криминалните групировки са спечелили над 1 млрд. евро от престъпната си дейност в Европа. Парите престъпните банди използват за да плащат за нови и нови престъпления – пари, които ние използваме за болници, ваксини и предпазни средства. Организираната престъпност подкопава нашата икономика, общество и закони. 60 % от криминалните мрежи са обвързани и с корупцията, а 80 % използват за престъпленията си легален бизнес. Криминалните структури се адаптираха към пандемията с лекота. В същото време подобни групировки използват технологиите, извършват престъпления онлайн и се прикриват много добре в онлайн пространството. Престъпниците често са в тъмната мрежа. Там купуват данни и хора за престъпления и плащат в криптовалути, за да не ги хванат."

В същото време в края на януари тази година няколко държави членки на ЕС и Украйна отбелязаха значима точка срещу кибепрестъпността с операция, която позволи да се разкрие злонамерен софтуер, наречен Емотет, който е смятан за най-опасния в света.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!