Възстановяването на ЕС ще стане чрез цифровизация и насърчаване на кръговата икономика

Освен седемгодишният бюджет на Европейския съюз, който беше приет в края на миналата година с малко забавяне, понеже се наложиха промени по отношение на направление на средствата, за да може да се подпомогне излизането от Ковид-кризата, институциите в Евросъюза гласуваха за отпускането на допълнителни финансови средства за подпомагане и възстановяване на европейската икономика. Те идват от т. нар. фонд  „Следващо поколение Европейски съюз“, който ще функционира от тази година до 2024 година. Бюджетът му е на стойност 750 млрд. евро. Максималният финансов пакет, от който България може да се възползва от фонд „Следващо поколение Европейски съюз“ включва около 6,217 млрд. евро грантове и 4,549 млрд. евро заеми.

„Сред приоритетите на този Европарламент още от самото начало беше Зелената сделка и всичко свързано с нея, но за да се реагира на Ковид-кризата се наложи до някаква степен да се прецизират приоритетите и тъй като нямаше безграничен обем от финанси в рамките на Евросъюза, основният приоритет, а именно – Зелената сделка и трансформациите към зелена икономика, бяха преплетени към този план за възстановяване на Европа“, каза евродепутатът Цветелина Пенкова.

Как обаче тези средства могат да бъдат използвани правилно и да доведат до възстановяване на нивата на икономическата активност отпреди кризата? И още – какви са основните критерии и защо финансиране ще получават предимно проекти, които отговарят на основните приоритети на ЕС за следващите десетилетия – зелена икономика и дигитализация, чуйте в звуковия файл коментара на евродепутата Цветелина Пенкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!