Европейската подкрепа за Сирия ще продължи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подкрепата на Европейския съюз за Сирия и народът и ще продължи и тя ще е насочена не само към хората, останали в страната си, въпреки продължаващия конфликт, но и към онези, намиращи се в бежански лагери. Съдействие ще се оказва не само с хуманитарна помощ, но и с различни инвестиционни  и икономически програми, с които ще се подпомогне възстановяването на страната и региона. Тези заявки бяха дадени по време на организираната от Европейския съюз, Организацията на обединените нации и международната общност пета конференция на тема „Подкрепа за бъдещето на Сирия и региона“, в която освен представители на Европейската комисия и Европейския парламент участие взеха и делегати от над 80 държави и международни организации. Всички те обсъдиха сегашната ситуация в Сирия и препотвърдиха подкрепата си за усилията на ООН за намиране на политическо решение на конфликта. 

"Потвърждаваме подкрепата на международната общност за Резолюция 2254 на Съвета за  сигурност на ООН. Над 85 делегати от повече от 55 държави и над 25 международни организации на практика потвърждават основното послание на документа, а именно, че сирийците трябва да решат бъдещето на страната си", заяви след дискусиите в конференцията Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел. А, генералният секретар на ООН Антонио Гутериш изтъкна: 

"След десетилетие война много сирийци загубиха увереност, че международната общност може да им помогне за намирането на съгласуван път за излизане от конфликта. Ние продължаваме да се стремим към постигане на споразумение в съответствие с резолюция 2254 на Съвета за сигурност."

Акцент в дискусиите на форума бе поставен и на ролята на гражданското общество, което според европейския върховен представител за външната политика и сигурността Жозеп Борел би изиграло роля за намиране на изход от кризата: 

"Гласът на гражданското общество е от решаващо значение за пълното разбиране на случващото се, какво е необходимо и как може да се оформи утрешната Сирия. Представителите на гражданското общество носят надежда за бъдещето, за мирна и различна Сирия. По-специално жените и младежта притежават ключа към това бъдеще. Те не се отказват, нито ние", отбеляза Жозеп Борел и допълни

"През последните десет години Европейският съюз и неговите държави - членки подкрепиха сирийците с близо 25 милиарда евро от началото на кризата. Тази година отново ще предоставим финансова подкрепа. Междувременно ще продължим да мобилизираме всичките си усилия, за да отговорим на нарастващите нужди на сирийския народ и на съседните държави, приютяващи над 5 милиона бежанци - Йордания, Ливан, Турция, Египет и Ирак."

Конференцията успя да мобилизира помощ за сирийците в страната и в съседните държави, включително за приемащите общности, чрез ангажименти в размер на 5,3 милиарда евро за 2021 г. и след това. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!