Европейски план за готовност за биологична защита от варианти на Covid-19

Снимка: архив


"Пандемията ни показа отново три важни неща. Трябва да действаме възможно най-бързо. Трябва да инвестираме смело и да работим в сътрудничество", подчертава председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и признава, че новите варианти на коронавируса остават сред най-големите заплахи за Европа. За да отговори адекватно на новите рискове Брюксел разработва план за биологична защита срещу мутации на COVID-19, наречен „HERA инкубатор“.

"Това е ново публично-частно сътрудничество, което привлича знанията и ресурсите на индустрията, научно-изследователската общност, на целия здравен и публичен сектор. Целта е да обединим усилията си, за да установим рано новите варианти на вируса и да ускорим процеса на производство на ваксини от следващо поколение, адаптирани към щамове на COVID 19", добавя председателят на ЕК.

Според еврокомисаря по здравеопазване Стела Кириакидис HERA ще подготви Европа за извънредни здравни ситуации в бъдеще: "Всички държави членки трябва да могат да изследват за мутации 5 процента от положителните тестове на коронавирус и да дадат индикации, ако открият изменения в 1 процент от пробите. Подкрепяме усилията на страните като създаваме лаборатории заедно с Европейския център за превенция и контрол върху заболяванията, за да има бърз обмен на данните. Ще подкрепим и разработването на специализирани PCR тестове за откриване на нови щамове и ще предоставим 75 милиона евро финансиране за това".

150 милиона евро са предвидени за насърчаване на научните изследвания и обмена на данни за мутации на коронавируса. Ще бъде изградена и европейска мрежа за клинични опити с цел обмен на информация.Новият план за подготовка за биозащита предвижда ускоряване на процеса по одобрение на ваксини от Европейската агенция по лекарствата.

"Трябва да имаме напълно адаптирани ваксини в бъдеще, които да бъдат одобрени колкото може по-бързо, така че хората да се чувстват сигурни. Няма да се правят компромиси по отношение на безопасността", казва Кириакидис. 

Брюксел планира да актуализира или да сключи нови предварителни споразумения за покупка на ваксини с подробен план за надеждни доставки, който да показва капацитета на производство на ваксини в ЕС. Ще се работи в тясно сътрудничество с производителите, казва Урсула фон дер Лайен: 

"Инкубаторът HERA ще работи заедно с частния сектор за създаване на мрежа от производствени цехове, които да са в постоянна готовност да увеличават производството".

Този месец Европейската комисия мобилизира 123 млн. евро в рамките на програмата „Хоризонт Европа“ за спешни изследвания на мутациите на коронавируса. Част от средствата са за подобряване на проучванията на COVID-19 и за подкрепа на научноизследователските звена за бърз обмен на данни за пандемията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!