Евродепутати дебатират напредъка на Западните Балкани за членство в ЕС

евранет плюс Западни Балкани

„Европейската перспектива пред Западните Балкани“ ще бъде темата на уебинар, който ще се проведе този петък от 10 ч. от Бюрото за връзка на Европейския парламент в България. Участници в уебинара ще бъдат членовете на Европейския парламент и ръководители на българските делегации на парламентарно представените политически групи Андрей Ковачев от Европейската народна партия, Петър Витанов от Алианса на социалистите и демократите, Илхан Кючюк от Обнови Европа и Ангел Джамбазки от групата на Европейските консерватори и реформисти.

Според евродепутата Ангел Джамбазки перспективата пред страните от региона за европейска интеграция не е особено добра. Според него Албания и Черна гора са най-близо до изпълнението на критериите за европейско членство, но това не може да се каже за Република Северна Македония. По думите на Джамбазки властите в тази държава провеждат антибългарска политика, което е основна пречка пред интеграционния процес не само пред нея, но и за останалите страни от Западните Балкани. Евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти сравни ситуацията на държавите от региона с недопускането на България, Румъния и Хърватска до Шенген, след като тези държави са изпълнили всички технически критерии.

Уебинарът ще се проведе в платформата Zoom. Работният език ще е български, като ще бъде осигурен двупосочен симултанен превод на английски за участниците в срещата в Zoom.

За да участвате, се регистрирайте до 22 април на адрес: http://epfacebook.eu/qxJP.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!