За активен диалог с гражданите

Снимка: futureu.europa.eu

Европейският съюз търси активен диалог с гражданите. След като даде официален старт на Конференцията за бъдещето на Европа, на 19 април изпълнителният съвет, съставен от представители от Европейския парламент, Съвета на Европейския съюз и Европейската комисия, откри и многоезичната цифрова платформа. Тя е сърцевината на конференцията и ще ни позволи да се включим с предложения за промените, които са нужни в ЕС. Всеки европеец ще може също така да види какво предлагат другите, да коментира и да подкрепи идеите които му харесват. Мнението на всеки е от изключителна важност, коментира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Искаме да достигнем до така нареченото мълчаливо мнозинство. Искаме да научим какво мислят европейските жители от целия спектър – млади и възрастни, градски жители и жители на по-малки населени места. От Еразмус студенти, до  тези, които излизат на улицата и се стават част от пулса на европейските демонстрации. Също и от тези, които се съмняват че създаването на по-тесни връзки между европейските представители е правилният път. Искаме да чуем мнението на всеки.

Платформата е достъпна на 24 езика, което позволява на гражданите от целия Съюз да споделят и обменят идеи и мнения посредством онлайн събития. Трябва само да изберем от раздел „Теми“, тази която ни вълнува като климатичните изменения, цифровата трансформация или европейската демокрация и да оставим коментар или да гласуваме за идеи, които са ни харесали, за да ги открият повече хора.

В раздела „Прояви“ можете да прегледаме събитията, които се организират онлайн или около нас, да се регистрираме в някое или да организираме свое собствено. Урсула фон дер Лайен коментира, че въпреки Ковид пандемията, точно сега е правилният момент за това.

Някои от вас може да се питат, защо сега, по време на пандемия и световна криза. Моят отговор – точно във времена на криза можем да установим в кои посоки Европа работи за хората и в кои трябва да подобрим дейността си и да положим повече усилия. Ние искаме хората да поемат инициативата и да бъдат промяната към по-добро в ежедневния им живот.

Европейските институции се ангажираха да изслушат препоръките и да предприемат действия по тях. Очаква се Конференцията да достигне заключения до пролетта на 2022 г. А всеки един от нас може да зададе темата ѝ на futureU.europa.eu или с хаштага #Бъдещетоетвое или #TheFutureIsYours в социалните мрежи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!