Радан Кънев: Ясни и еднакви правила при трудовата мобилност в ЕС

Реколтата от сезонни плодове и зеленчуци в Западна Европа е готова, като за събирането ѝ традиционно работодателите разчитат на сезонни работници главно от Източна Европа. Опитът от миналата година и кризата породена от Covid-19 показа десетки трудности при пътуването и настаняването на работниците, а и немалка част от реколтата остана по полетата, което предизвика недостиг в хранителните вериги и дори спекулации на цените. Как ще се случи наемането на сезонни работници тази година и при какви условия биха могли да стигнат до оранжериите, нивите и плодните градини из Европа?

„През тази година усилията на ЕП и на ЕК е да се стигне до ясен протокол за пътуване, да има една предварителна прозрачност при какви условия, в какви срокове, със или без карантини могат хората да пътуват. Както и спазване на техните основни права, като на първо място самото право на придвижване, а на второ място гаранции, че работодателя е този, които ще поеме разходите по евентуална карантина, а те няма да са изцяло за сметка на работника, както нерядко се случи през изминалата година. През изминалите буквално седмици, аз бях докладчик на един много обширен доклад в ЕП за трудовата мобилност основно в условията на Covid-19. Предстои неговото гласуване в близките дни в Пленарна зала на Парламента, именно с настоятелен призив към Комисията да гарантира ясни и еднакви за всички правила за упражняване на правото на трудова мобилност през предстоящата година“, каза Радан Кънев, евродепутат от Група на Европейската народна партия и член на Комисия по заетост и социални въпроси.

И допълни, че според него: „със сигурност 2021 г. няма да е безпроблемна, но научихме доста уроци през нея, които можем да използваме, така че да бъде значително, по-гъвкаво, по-лесно и с повече гаранции за работниците в тяхното придвижване и използването на правото им да работят в различни държави. Към монета виждаме, че ранното движение на работници е сравнително по-лесно отколкото беше в пролетните месеци на 2020 г.“

Относно сегашните изисквания към сезонните работници Радан Кънев каза: „Проблемът е, че различни държави изискват различни неща, едно е положението във Франция, друго е в Италия. Очакваме т.нар. Зелен паспорт, един унифициран документ в рамките на ЕС, който да дава право на пътуване:

• за ваксинираните лица единствено на база на тяхната ваксинация;
• за хората, които са изкарали болестта на базата на доказателство, че са я изкарали;

• за останалите тестове и тук идва големия проблем, напълно различни и непредвидими правила за карантина в различните държави.
Това е което усложнява нещата и трябва спешно да се унифицира.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!