Продължават усилията на ЕС в борбата с корупцията и организираната престъпност

Снимка: БГНЕС

Борбата с корупцията и организираната престъпност остава приоритет за Европейския съюз, потвърди Европейската комисия, която представи петгодишна стратегия за борба в тази сфера. Документът предвижда мерки за ограничаване трафика на хора, в това число и на мигранти, и на наркотици и ограничаване на киберпрестъпленията.

На този фон от Европейската комисия предупредиха, че пандемията от Ковид-19 също дава повод за извършване на измами, свързани с осигуряването на лекарства и други консумативи. Като предпоставка за престъпления от общ характер или корупционни такива експертите виждат и предстоящите обсъждания и отпускане на средства по националните планове за възстановяване след Ковид-19.

За да бъде преодоляна борбата с корупцията и да се предотвратят подобни практики, ангажиментът за това не трябва да бъде само на Европейския съюз, смята евродепутатът от групата „Обнови Европа“ София ин‘т Велд:
"Смятам, че борбата с корупцията, както и с всяко престъпление не трябва да е на междуправителствено ниво, а на европейско, за да може всички компетенции на ЕС да бъдат включени. Корупцията не познава граници! Затова и полицията, и съдебните действия не бива да познават".

За колегата й от Групата на Зелените и Европейски свободен алианс Даниел Фройнд  борбата с корупцията е дълъг процес:
Надяваме се, че в бъдеще ще има реални препоръки към страните-членки, както и сериозен натиск, ако не следват тези препоръки. Борбата с корупцията не е еднократно действие, с което всичко приключва. Тя е процес, при който и законите, и институциите трябва да се подобряват, за да има реален напредък “.

А според политическия консултант от "Трансперънси Интернешънъл" Николас Айоса борбата с корупцията става все по - належаща:
"През последните години сме свидетели на обезкуражаващи данни от държавите-членки, когато става дума за измами, засягащи финансовите интереси на ЕС. Това е изключително тревожно, тъй като превиждаме 1 трилиона и 800 милиарда евро за подпомагане възстановяването на Европа след Ковид-19 - огромно количество пари, което ще бъде влято в тях. Затова считам, че ЕС трябва да предприеме превантивни, но и наказателни действия, за да гарантира правилното разходване на средствата".  

А за проблем с измамите с европейски пари признава и Ингрид Машл-Клаузен, европейски прокурор, представляващ Австрия в Европейската прокуратура:
"Всички доклади с подозрение, че е извършено престъпление срещу финансовите интереси на ЕС - ще ни бъдат предоставяни, а ние незабавно ще даваме ход на разследване. Очакванията към нас са, че ще песпим време. Предимство за нас ще бъде и това, че можем да действаме като самосиндикална служба през граница".

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!