ЕК и СТО: Мисия „Справедлива търговия“

Валдис Домбровскис
Снимка: БГНЕС

Заместник – председателят на Европейската комисия и еврокомисар по въпросите на търговията Валдис Домбровскис е домакин на онлайн форум, посветен на световната търговия. Специален гост ще бъде новият генерален директор на Световната търговска организация Нгози Оконджо-Ивеала, пред която стоят редица нерешени с години проблеми. Един от тях е апелативният орган на СТО, който практически е блокиран, тъй като Съединените щати отказаха да номинират съдии. Въпреки че след встъпването на президента Джо Байдън, Вашингтон дава сигнал за промени в международната си търговска политика, остават редица притеснения. От страна на Брюксел има надежда, че търговският спор за субсидиите на Боинг и Еърбъс може да бъде разрешен, а и в момента наложените допълнително мита по оста Брюксел – Вашингтон са временно прекратени. Друго притеснение обаче се крие в политиката „Купувай американско“, наложена от администрацията на Байдън, призна пред „Хоризонт“ Валдис Домбровскис.

„Имаме известни притеснения и ние сме ги комуникирали с американските власти. В същото време проучваме какви ще бъдат последиците върху европейските компании“, коментира Домбровсик.

Потенциалният удар от Запад е единият проблем, другият е – тънкият лед, по който стъпват отношенията с един от ключовите партньори на Изток, а именно Китай. Това обаче е едната страна на въпроса, категоричен е Домбровскис.

„По отношение на отношенията на нива Европейски съюз – Китай, както знаете – те са много сложни и трудни. Както Европейската комисия неведнъж е заявявала, в някои сфери Китай е наш системен партньор, в други – конкурент и в трети системен съперник. Трябва да успеем да управляваме тези сложни взаимовръзки, защото е напълно ясно, че в следващите години Китай е на път да се превърне в най-голямата икономика в света“, допълни еврокомисарят по търговията и допълни, че световни проблеми като промените в климата не могат да се решат без партньорството на Китай.

„Ето защо е от изключителна важност да намерим точния баланс. В същото време ние имаме огромни притеснения за спазването на човешките права в Китай и както знаете, вече са наложени санкции върху определени лица, включително и хора на официални позиции“, каза още Домбровскис.

„Ако говорим за изцяло икономическите ни отношения, трябва да се работи върху баланса и реципрочността. Всички знаем, че европейският пазар е много по-отворен за китайските компании, отколкото китайският пазар за европейските. Именно това е целта на споразумението, за което бе постигнато принципно съгласие декември миналата година. Ние обаче не можем да разглеждаме това инвестиционно споразумение извън контекста на цялостните ни отношения с Китай“, категоричен бе заместник – председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!