България и Планът за възстановяване и устойчивост на ЕС

Срокът за внасянето на националните планове за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия бе 30 април. Към момента повече от половина държави членки на ЕС са депозирали в Комисията своите планове, за да може тя да ги оцени, след което да се пристъпи към финансиране.
Своите идеи за възстановяване и модернизация вече са представили: Португалия, Гърция, Германия, Испания, Франция, Италия, Полша, Словения, Словакия, Латвия, Люксембург, Белгия, Дания и др. България и още 12 страни не са сред тях.

Преди дни вицепремиерът в оставка (бел. ред. към 11.05.) Томислав  Дончев даде информация за напредъка по разработването на Плана за възстановяване и устойчивост. Той заяви, че „планът е представен на Европейската комисия още на 20 април, но не е подаден за официално одобрение, това може да се случи на база волята на служебното или на следващо правителство."

По думите на Дончев, е възможно всеки бъдещ екип ако реши и поиска да направи промени в Плана, да го ревизира тотално или в някои части.

"Внасянето на плановете може да бъде отсрочено до средата на 2022 г., но без реформите и проектите в тях да бъдат одобрени, няма как да започне финансирането", коментира евродепутатът от групата на ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов.

Българският план съдържа 36 реформи и 48 проекта, които да бъдат реализирани със средства от ЕС. Страната ни може да получи 12 милиарда лева безвъзмездна помощ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!