Андрей Ковачев: Европейският съюз търпи развитие

Андрей Ковачев
Снимка: Европейски парламент

Стартира Конференцията за бъдещето на Европа, като през следващите месеци чрез поредица от дебати и дискусии ще се даде възможност на хората от цяла Европа да споделят своите идеи и да помогнат за изграждането на по-устойчиво европейско бъдеще. Темите ще са свързани с правото на здраве, образование, труд, устойчивостта на околната среда, технологичното развитие, научните изследвания. Активно се насърчава участието на младите хора, споделянето на техните идеи и визия за бъдещето на Европа.

„Европейският съюз не е застинал проект или застинала идея, а в сегашната ситуация, знаем че търпи развитие - различните договори, които бяха в последните десетилетия подписани, последният Лисабонския договор. Реалността, настоящето ни учи, че трябва да ставаме по-ефективни, за да можем да бъдем конкурентно способни на другите части на света с по-бързо взимане на решения. Трябва да се променяме, за да може да сме по-добре, да запазваме работните места, да гарантираме нашата сигурност, както физическа така и социална, да инвестираме в научноизследователска и развойна дейност, в образование, в новите технологии, в намаляване на въглеводородните емисии, зелени технологии. Съответно ръка за ръка с образованието на младите хора в тези нови технологии на бъдещето. Да не забравяме здравеопазването и доколко ЕС трябва да има добавена стойност към усилията на националните правителства в сферата на здравеопазването, и какво може ЕС да направи в тази сфера видяхме сега, че такова огромно предизвикателство като пандемията ни сплотява и трябва да търсим общи решения“, каза евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев.

За търсената промяна и дали ще се случи така очакваната гражданската активност, Андрей Ковачев допълни: „Това ще видим в следващите няколко месеца до есента. Подготвени са различни формати на Конференцията, както граждански организации, неправителствени организации, бизнеса, така и, разбира се, представители на Националните парламенти, на Европейския парламент, които да изработят препоръки за трите институции на ЕС за Съвета, за Парламента и за Комисията. Съответно тези препоръки аз се надявам, че няма да останат само на хартия, а ще бъдат реализирани ли поне една част от тях. Знаете, че реализирането на такива промени минава през нов Договор за ЕС, нова ратификация на този Договор във всяка страна член, това е много трудна процедура. Затова и някои от лидерите казват, че може би трябва да останем в рамките на сегашния Лисабонски договор и да го подобрим, да направим по ефективно управлението на ЕС. 

Други смятат, че трябва много по-голяма стъпка напред към бъдещето. Ние на нашия континент не трябва да бъдем маргинализирани в тази надпревара, както икономическа, така и във всяка друга сфера с другите части на света, които не спят. Другите лидери взимат много по-бързо решенията си, Президента на САЩ, Президента на Русия на Китай, те взимат решение от едни ден на друг ден. Ние много бавно в ЕС взимаме решенията, ние сме демократични общества и имаме много по-труден механизъм за взимане на решение. Трябва също за помислим дали за външнополитическите теми, трябва винаги да бъде с единодушие или да го направим с квалифицирано мнозинство, това е една от идеите които трябва да бъдат обсъждани. Както и директния избор на Председател на ЕК по време изборите за ЕП, например може да бъде избран и директно от гражданите. Другото беше да бъде избран и председателят на Европейския съвет или президентът на ЕС, ако искаме да погледнем по-далеч в бъдещето.“

Конференцията ще използва интерактивната многоезична цифрова платформа, която дава възможност на гражданите и заинтересованите страни да представят идеи онлайн и ще им помага да участват в събития или да организират такива.

Ако решите да се включите, можете да го направите тук



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!