Нов регламент за филмовите награди на Европейския парламент LUX

Наградата за кино на Европейския парламент LUX, създадена преди 13 години като инструмент за подкрепа на разпространението на европейски филми, от тази година е с нов регламент, нов начин на гласуване, нови партньори и нов календар. Любителите на киното ще участват пряко в избора на победител, а партньорство с Европейската филмова академия (European Film Academy) ще подпомага достигането на лентите до повече европейци. Наградата вече има и ново име: LUX – Европейска филмова награда на публиката. Депутатите в Европейския парламент и публиката ще имат равна тежест при определяне на победителя.

Клара Добрев е заместник-председател на Европейския парламент и пряко отговаряща за наградата LUX:

"Беше трудно за всички. Беше трудно за някои индустрии като туризма или ресторантите, беше трудно за здравеопазването, образованието, за обикновените хора и определено беше много трудно за филмовата индустрия. Ето защо се радвам след толкова трудна година да обявя, че номинацията за награда LUX ще бъде публична днес. И бих искала да ви насърча да гледате и да гласувате за филмите, защото вашите гласове имат значение за тези, които продуцират филмите, за тези, които обичат филмите, те имат значение за всички хора, които искат и малко красота, а понякога и справедливост в живота ни."

За новия формат на наградата и за номинираните филми разказва Крис Захариев – посланик на инициативата „27 пъти кино“:

"Наградата LUX за първа година се нарича така и за първа година съществува в този формат. Тя слива две други награди, които години наред съществуват – едната е наградата на публиката на европейските филмови награди заедно с отличието на Европейския парламент за кино. Сега всъщност при комбинирането на наградите се получава една голяма награда на публиката и по този начин много по лесно се комуникира. От сега нататък ще бъде само тя. Три филма са номинирани за тази нова награда, като всеки един от тях имаше номинация за „Оскар“ – „Още по едно“, „Колектив“ и „Тяло христово“.

Андрей Слабаков – режисьор и евродепутат от групата на Европейските консерватори и реформисти:

"Гласът на публиката винаги е бил важен за хората, които правят филми. И това не значи да се прави комерсиално кино. Трябва да се правят филми за хора, които мислят - да се занимават с общочовешки теми, не е задължително да са социални. Няма определени изисквания за жанра. Това, което ми направи впечатление е, че са три абсолютно различни филма и това ме радва."

Филмите са субтитрирани на всички официални езици на ЕС, включително на български език, и могат да се гледат в платформата Festival Scope.

Европейската публика може да гласува за филмите до 23 май, като ги оцени по скала от една до пет звезди в платформата за награди LUX, достъпна и на български език. Филмът победител ще бъде обявен на 9 юни на специална церемония по време на пленарната сесия на Европейския парламент. Определен брой гласували ще бъдат наградени с посещение на церемонията по връчването на наградите през декември тази година в Берлин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!