ЕС срещу фалшивите новини

Снимка: архив

Новите технологии и социалните мрежи позволяват на всяка една информация да се разпространява мигновено и да достига до целия свят.

„Когато тя не е проверена може да промени обществените нагласи и да създаде опасност за демократичните процеси, не само по време на избори, но и по теми свързани със здравеопазването“, каза евродепутатът Андрей Ковачев.

„По отношение на пандемията сега, една демократична държава може и трябва да запази свободата на изразяване и свободата на медиите, но и те трябва да спазват професионалните стандарти и да предават реалността такава, каквато е. ма от друга страна нямаш право да създаваш собствени факти. Имаш право на собствено мнение, но не и на собствени факти. Можеш да изкажеш мнение, че примерно, не си съгласен с нещо, но реалността трябва да бъде пресъздадена такава, каквато е“ – смята Андрей Ковачев.

По думите на евродепутата и сега в Специалната комисия по въпросите на външната намеса се водят разговори със специалисти, които да дадат препоръки какво може да бъде направено в законодателството на Европейски съюз, за да се ограничи феноменът дезинформация.

„Много често в полза на играчи като Русия или Китай, или ислямски организации, които биха искали да имат повече влияние във страни - членки на ЕС и да ги направляват в желани от тях посоки, се появяват публикации. Целта им е да наклонят общественото мнение. В този смисъл огромна отговорност имат самите медии. Те трябва да преглеждат фактите и да разпространяват само тези, които са от сигурни източници и са доказани. Образованието, критичното мислене още от училище, също трябва да бъде развито, за да не попадаме в капани“ - уточни още Андрей Ковачев.

Според него са нужни още инвестиции в образованието, инвестиции в медиите, в развитието на критична и обективна журналистика. По думите на евродепутата своята отговорност трябва да поемат и големите платформи – със задължението за отчетност и прозрачност на алгоритмите по които работят, за да не бъдат допускани материали, приканващи към  терористична дейност, разпространение на омраза и противопоставяне. 

Чуйте целия репортаж на Миглена Стефанова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!