Европа в защита на творците

Снимка: Радио Видин

В условията на продължаваща пандемия културата и творческият сектор са сред най-засегнатите от кризата. Пандемията донесе на културния сектор около 90 % загуби от оборота, безработни артисти и липса на перспектива. Европейският културен сектор е фундамента за обществото, затова и  страните-членки на Европейския съюз и редица европейски институции набелязаха мерки за справяне с новите предизвикателства, с цел да подкрепят независимите творци и организации. У нас с постановление на министерски съвет бяха отпуснати 15 милиона лева за допълнителен разход по бюджета на министерството на културата, с друго постановление бяха гласувани и 5 млн. лв. за финансова подкрепа на програми и проекти на частни културни организации, дейци и творци, осъществяващи дейност на свободна практика в условията на извънредна епидемична обстановка. 

Свободните артисти са сред най-засегнатите, а работещите в сферата на културата и изкуствата в различните европейски страни не са равнопоставени. За тях трябва да има мерки, които гарантират социалните им права, посочи  немският евродепутат Никълас Нинас:

"Мисля, че трябва да отговорим на въпроса каква е равнопоставеността в Европейския съюз. Европейският културен сектор е от огромно значение за нашето общество, но има много разлики между държавите членки , а кризата само ги увеличи и подчерта. От години отчитаме проблеми в културния сектор, трудовите условия и приходите на творците. Особено по време на пандемията те бяха принудени да останат у дома, а културните заведения трябваше да бъдат затворени. Не във всички държави-членки обаче условията са еднакви. Някои помогнаха на своите творци, други не. Ние трябва да настояваме за социално осигуряване на всички творци и културни дейци във всички държави-членки. Трябва да се наблегне и на пенсионен фонд за артистите, и на здравното им осигуряване, в случай на криза, и не само, защото културните дейци трябва да имат достъп и до  достъпно медицинско обслужване. Европейският съюз трябва да подсигури средствата, с които държавите членки да помогнат творците си и сектора като цяло."

Съюзът трябва да подпомага и разнообразието, да осигури условия за  различие на мнения, да има повече равнопоставеност и увеличаване на приходите на творците от културния сектор, както и справедливо разпределение на средствата в културния отрасъл, смята още Никълас Нинас. 

Ситуацията с артистите продължава да е трагична. Те не искат подаяния, искат да имат възможност да работят и да творят, коментира и българският евродепутат Андрей Слабаков: 

"Когато целият свят се затвори станаха ясни сериозните слабости на сектора. Артистите останаха на улицата, без възможност да се изхранват. Много от тях нямат социално осигуряване, а най-лошо е положението при артистите на свободна практика. Нужно е да въведем мерки, които да ги защитават. Трябва да се споделят добрите практики, за да разберем кои мерки са ефективни, и да ги прилагаме повсеместно. Артистите не са просяци и не търсят подаяния, просто искат да работят и да творят. Важно е да им се предостави тази възможност. Не става въпрос само за финансова подкрепа, а и за инфраструктура. Имаме нужда от модел за европейска платформа, която съчетава няколко пункта. Първо, да позволи на артистите да споделят произведенията си онлайн срещу заплащане- това започна да се случва по време на пандемията, но е твърде разпокъсано, няма стандарт. Трябва помощ за превод, обработка, субтитри, както и да позволи на творците от различни държави да влизат в партньорство. Развиването на съвместни  проекти вече е цел на "Творческа Европа"- този аспект трябва да се засили сериозно. Много важно е да се търси връзка с културното наследство- вече има такава инициатива- "Европеана", която може да бъде използвана." 

Признавайки значението на културата, евродепутатите са наясно, че секторът очаква помощ за възстановяването си от пандемията от COVID-19. Тази седмица парламентът ще приеме следващата програма „Творческа Европа“ 2021-2027, която е най-големият досега ангажимент за подкрепа на секторите на културата и творчеството в ЕС. 

Новата програма ще инвестира над 2 млрд. евро в секторите на културата и творчеството, което е с повече от 60 %, в сравнение с миналогодишния период, въпреки това евродепутатите признават, че средствата не са достатъчни. В програмата е заложено по-голямо внимание върху приобщаването и равенството между половете, осигурена е  и специална подкрепа за съвременно изкуство и музика на живо, които са сред най-силно засегнатите от пандемията. Подкрепа ще получат  и литературният сектор, и кино-индустрията. Структурна подкрепа ще получат и медиите, за да се осигури качествена журналистика. 

Насърчаване на иновации, продукции на новаторско телевизионно съдържание, засилване на художественото и културното сътрудничество, са сред целите на "Творческа Европа". Основният аспект на програмата е опазване на културното наследството на Европа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!