Плановете за възстановяване и устойчивост - изисквания за изготвяне и призиви за бързо внасяне

Механизмът за възстановяване и устойчивост е част от Плана за възстановяване на Европа, с който се предвиждат 1.8 трилиона евро за преодоляване на Covid кризата Предаването на Плановете от държавите членки не се случва с еднакво бързи темпове, а България е една от страните в ЕС, която се бави с Националния си план за възстановяване и устойчивост след като досегашните управляващи отказаха да внесат своя план и оставиха това на служебното правителство на президента Румен Радев. Други страни, които бавят този процес са например Германия, където Конституционният съд проверява съвместимостта му с германското законодателство,  Полша, където  той е предмет на вътрешнополитически борби и Нидерландия, която среща трудности да състави управленска коалиция след изборите. Без всички 27 национални ратификации Европейската комисия не може да започне да тегли заеми и никое правителство не може да получи никакви средства. Изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис, цитиран от Ройтерс, подчертава, че  "Ако ратификацията на Решението за собствените ресурси е приключила във всички държави членки през юни, то Европейска комисия може да излезе на пазарите и да вземе заеми, и да направи първи плащания през юли". 

Националните планове за възстановяване и устойчивост си поставят високи цели със значително финансово обезпечение, като в плана на България е предвидено разпределение на 12 млрд.лева. В Европейския парламент еврокомисарят Валдис Домбровскис даде препоръки на страните членки, като уточни

Държавите членки ще получат  пари, когато постигнат конкретни междинни цели, които са заложени в плановете им. Освен това ЕК ще прави оценка на системите за контрол и наблюдение на  страните, което също трябва да бъде отразено в плановете им. Всяко искане и заявка за финансиране трябва да бъде придружен и с одита, който е изготвен на национално ниво, за да може да се гарантира, че всички проверки са извършени. Методът е открит и прозрачен, като ще се даде възможност да се засекат  евентуални нередности - първо, пред координаторите на Механизма за възстановяване и устойчивост във всяка държава, и на второ място пред Комисията, ОЛАФ или Европейската прокуратура, които имат правомощията да разследват.  В краен случай Европейската комисия ще може да намали или да си възстанови всички суми, засегнати от сериозни нередности, които не са коригирани от съответната страна членка“  

Пред евродепутатите Валдис Добровскис призова:

Цифровите инвестиции трябва да бъдат придружавани и от мащабни реформи. Държавите членки все още не са предали окончателните планове. Ние искаме те да са с високо качество и да се гарантира добро управление" 

Групите в ЕП призоваха страни членки да загърбят вътрешнополитическите си различия и да побързат с внасянето на Националнтие си планове в европейските институции. Заместник-председателят на Групата на Европейската народна партия Зигфрид Мурешан заяви:

Бих искал да призова всички национални правителства и парламенти да не отлагат ратификацията на решението за собствените ресурси - сега не е моментът да се играе вътрешна политика за отлагане, защото това може да забави прилагането на Механизма за възстановяване и устойчивост за целия Европейски съюз. Ние членовете на Европейския парламент сме готови да разглеждаме тези планове, за да се уверим, че инвестициите и реформите са стимулирани и че Европа излиза от тази пандемия по-силна и благодарение на Механизма за възстановяване и устойчивост."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!