Български проект с европейско финансиране развива ранната диагностика на рак на гърдата

доц.Кристина Близнакова
Снимка: Медицински университет-Варна

Средствата по Програма ”Хоризонт Европа” са повече от всякога - за новия период до 2027 г. те бяха увеличени с 30 %. Това е най-амбициозната програма за изследвания и иновации в света, подчертава европейският комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младежта Мария Габриел. Общата сума на бюджета й е 95,5 милиарда евро. Програма ”Хоризонт Европа” е продължение на ”Хоризонт 2020” и е фокусирана към подкрепа на европейските партньорства.

При посещението си в Португалия в началото на май, по повод португалското председателство на Съвета на ЕС комисар Мария Габриел отново отбеляза важността на Програмата:
"Най-важното е обхватът на програмата, нейната гъвкавост и амбицията да имаме тази програма за всяка държава-членка, всеки регион , всяка компания и всеки гражданин.Това е страхотно и в същото време искам да пожелая –продължавайте тези обединени усилия в работата , моля ви! Важно е да създаваме синергии, важно е, за да създадем европейско лидерство в критичните области".
Пример за ефективността на програмата е проектът на международно признатия български учен доцент Кристина Близнакова, биомедицински инженер от Медицински университет-Варна. Проектът цели да намали смъртността от рак на гърдата, като се усъвършенства ранната диагностика. С финансирането програма „Хоризонт 2020” в размер на 772 хил.евро, екипът на доц.Близнакова ще продължи разработването на специализирана техника за създаване на иновативни 3D прототипи на злокачествени образувания на млечната жлеза, които след това ще се съхраняват в отворена база данни за всички научни изследователи на болестта. Проектът, започнат от доц.Кристина Близнакова, се осъществява от консорциум от пет партньора от България, Гърция и Италия, с представители на академичните среди и частния сектор.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!