Успява ли България да се впише в основните екологични политики на ЕС

Снимка: tsvetelinapenkova.eu

Европа се стреми да се превърне в първия неутрален по отношение на климата континент, ефективно използващ ресурсите и принципите на конкурентоспособна икономика, в която до 2050 г. не трябва да има нетни емисии на парникови газове, икономическият растеж не трябва да бъде зависим повече от използването на ресурси и нито едно лице или пък регион не трябва да бъдат пренебрегнати. Това е разписано в Европейския зелен пакт. А един от приоритетите на Европейския парламент още от самото начало беше Зелената сделка и всичко свързано с нея.

Какво обаче липсва по отношение на основните екологичните политики у нас? Според евродепутата Цветелина Пенкова у нас няма анализ на икономическия и човешкия потенциал и на начина, по който можем да се справим и да достигнем нивата, които се очакват в Европа.

„Няма предложена ясна стратегия за реформи и инвестиции, така че тази трансформация, особено в частта за енергийния сектор, да се случи. Също така нямаме конкретни проекти, които да показват по какъв начин можем да се пренасочим към производства с по-ниски емисии, което е един от основните приоритети и критерии оттук нататък.“ 

Според думите на Цветелина Пенкова друг ключов елемент, който липсва у нас, са конкретни реформи за промяна на пазара на труда – т.е. как ще се гарантира справедливото заплащане и преквалификация на хората, които ще участват активно в тази икономическа трансформация през следващите 10-20 години. „Това би било проблем на България и в бъдеще, ако не започнем да обръщаме повече внимание на тези аспекти“, каза Пенкова.

Позитивното, което тя отбелязва, е, че бизнесът и браншовите организации се готвят доста усилено за преминаването към по-екосъобразни производства. „На тях им е ясно, че трябва да преминат към такъв тип производства и те работят много активно със своите европейски партньори“, обясни Пенкова.

Успява ли България да се впише в основните екологични политики на Европейския съюз и в каква посока трябва да се работи у нас през следващите години - чуйте коментара на евродепутата Цветелина Пенкова в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!