Европол: Има ръст на измамите в интернет

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международна операция срещу престъпна група за финансови измами, резултат от разследване, започнало в Германия и още няколко държави в ЕС, е довела до арести и на територията на България. Групата за измами при търговия с „бинарни опции“ и други финансови инструменти е нанесла щети за общо 30 млн. евро. В операцията по задържане на заподозрените в схемата са участвали полицейски и съдебни органи на няколко държави – Германия, Испания, Полша, Швеция и България. Действията по арестите са координирани от Агенцията за правно сътрудничество на страните от ЕС Евроджъст, а полицаите от ГДБОП в България  а помагали разследващи екипи от Германия. 

Арестите на територията на България са заради изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена  от прокуратурата в Кобленц, Германия. В същото време от Европол съобщават, че все повече стават опитите за продажби на фалшиви стоки и измами в онлайн пространството. Фалшиви обяви за ваксини и опити за измами с фалшиви медикаменти засичат от Европол. При една от последните сериозни операции срещу организираната престъпност са иззети 33 млн. некачествени медицински изделия, в т. ч. маски и тестове за Covid-19. Данните на Европол показват тревожна тенденция – все повече престъпни групи се насочват към трафика на лекарства и медицински изделия. Този вид дейност осигурява огромни печалби, а рисковете от разкриване са по-ниски. Най-много подобни медицински изделия и предпазни средства срещу коронавируса със съмнително качество се продават в интернет. Оказва се, че най-често на черния пазар се търгува с противоракови лекарства, виагра, антивирусни средства и болкоуспокояващи. Само през миналата година от Европол са разбили 10 нелегални лаборатории и 25 престъпни групи. Катрин де Бол директор на Европол:

"Организираната престъпност струва на ЕС милиарди евро годишно. Тези милиарди евро могат да бъдат използвани за изграждането на инфраструктура , болници и не на последно място за подпомагане на европейските икономики на държавите членки след окончателното приключване на пандемията от коронавирус. Правоохранителните агенции на Европейския съюз предприемаме и мерки за конфискация на част от придобитите средства от престъпна дейност. Това се случва всяка година. Полицейските началници и аз вярваме ,че можем да направим повече и да работим по-добре! Казвам по-добре защото това което в момента залавяме и конфискуваме не е добре като число. Едно от нещата които трябва да се подобрят е обмяната на финансова информация и информация свързана с действията на престъпните групи. И това да стане в рамките на всички държави-членки на ЕС! Затова и центровете за борба с различните видове престъпления към Европол ще помогнат изключително много. Така например центъра за борба с киберпрестъпленията трябва да подпомага борбата с онлайн измамите , експлоатацията на деца в интернет и други видове престъпления в мрежата. Тези центрове трябва да играят ролята и на информационни банки за методите и действията на организираната престъпност в различни части на ЕС, свързани най вече с финансовите, икономическите и криминалните престъпления."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!