Eвропа затвори небето си за Беларус след ареста на журналист по време на отклонен полет

Задържане на Роман Протасевич, опитващ се да отрази протест в Минск на 26 март 2017 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Санкции срещу режима в Беларус и подкрепа за опозицията в страната. Това са ответните мерки, предприети от лидерите на Европейския съюз в отговор на принудителното приземяване и  кацане на самолет на компанията "Райънер" в Минск, довели до свалянето от борда и ареста на опозиционния журналист Роман Протасевич и приятелката му София. 

Това, което се случи в Беларус, е международен скандал. Това застрашава живота на цивилни и заплашва международната сигурност. Необходима е силна реакция.

Призовахме за незабавен, ефикасен, силен отговор, защото това е държавно отвличане. Това е един европейски самолет, принуден да кацне, за да се арестува дисидент. Това е нещо много сериозно, нечувано и безпрецедентно и се нуждае от незабавни отговори. Призоваваме властите в Беларус за освобождаването на Роман и София, бяха първите реакции на председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейски парламент Давид Сасоли. А, председателят на Европейскатакомисия Урсула Фон Дер Лайен заяви:

Това е атака срещу демокрацията. Това е атака срещу свободата на изразяване. И това е атака срещу европейския суверенитет. И това възмутително поведение се нуждае от силен отговор. Поради това Европейският съвет реши, че ще има допълнителни санкции срещу лица, които са замесени в отвличането, но този път също и върху бизнеса и икономическите субекти, които финансират този режим,

каза Фон Дер Лайен и уточни:

Съветът ще приеме мерки за забрана на прелитанията над въздушното пространство на Европейския съюз и ще откаже достъп на беларуските самолети до летищата на Европейския съюз.

Освен ограничаване на достъпа до въздушното пространство, в Европейския съюз започна обсъждане и за налагане на други  санкции спрямо Беларус:

Отвличането на самолета и задържането на двамата пътници е напълно неприемливо и ние ще започнем да обсъждаме прилагането на секторните и икономическите санкции, каза Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Сред възможните варианти за нови санкции са, те да обхванат износа на калий и транзита на руски газ през страната. И докато обсъжданията по темата продължават стана ясно, че Европейският съюз е готов да предложи подкрепа чрез „ Икономически план за демократичен Беларус “ на стойност 3 милиарда евро, който под формата на кредити и грантове  ще помогне на Беларус да стабилизира икономиката си, да реформира институциите и да ги направи по - демократични, както и да помогне за повишаването устойчивостта на икономиката и създаването на работни места. А, Европейският съюз остава в очакване властите в Беларус да се вслушат в призива за освобождаването на Роман Протасевич.

Би било много добре, ако в нашите европейски страни, в Европейския съюз бъде поставена снимка на Роман като знак на нашата  солидарност, 

призова председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!