От 1 юли ще пътуваме в ЕС с безплатен СOVID сертификат

Финалният вот на Европейския парламент за новия сертификат ще бъде на заседанието в Страсбург от 7 юни

С PCR, антигенен тест или с втора доза от ваксина пътуваме в Европа от 1-ви юли, казва евродепутатът Андрей Ковачев, председател на Българската делегация на ЕНП в ЕП.

„Основната цел е да се улесни пътуването на гражданите между страните членки на ЕС, а по нататък и извън ЕС. Финалният вот на Европейския парламент за COVID сертификата ще е бъде на заседанието в Страсбург в седмицата от 7 юни. Сертификатът не е задължителен, той е улесняващ документ, доказващ ваксинация, отрицателен PCR тест или имунитет след заболяване, но на този етап антитела срещу COVID-19 не са основание за получаване на зелено удостоверение", допълни Андрей Ковачев.

„Големият въпрос, това което настояваше ЕП, и това което аз настоявам е също да се включат антителата, или т. нар. серологични тестове да бъдат също основание за получаване на този сертификат. За момента тези, които са преболедували и са защитени чрез създаване на антитела след боледуване от COVID - 19 могат да го удостоверяват само с положителен PCR тест. От датата на този положителен PCR тест се броят 180 дни , в които важи този зелен сертификат. Но хора, които нямат положителен PCR тест в началото на тяхното заболяване, но имат антитела, те няма да бъдат включени в зеления сертификат, въпреки големият натиск, които ние в ЕП се опитахме да наложим на ЕК, но те категорично отказаха. Единствено се съгласиха след 4 месеца да докладват за ново развитие.“, поясни евродепутатът.

 „Целта на зеления сертификат е да се улесни туризма, пътуването, да няма карантина за хората, които имат този документ“, допълни Андрей Ковачев. Той уточни, че ще се отпуснат 100 млн. евро с възможност за още 100 млн. евро за подпомагане на тестването по отношение на PCR и антигенни тестове, или това ще се средства само за закупуване на PCR и антигенни тестове. Все още не е много ясно как ще се разпределят по държави тези средства, и това как ще се отрази върху тяхната цена. Желанието на ЕП е тези тестове, или определен брой от тях да бъдат безплатни", уточни Андрей Ковечев. 

Сертификатът влиза в сила за всички страни членки на ЕС от 1-ви юли и ще бъде безплатен. Гражданите могат да го получат в хартиен или електронен вариант. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!