Иво Христов: Надявам се ЕК да чуе мнението на учените и да ограничи рисковете от 5G

Евродепутати и учени дискутираха в ЕП резултатите от изследвания за въздействието на мрежите от пето поколение, като бяха представени проучвания за пораженията, които могат да нанесат на човешкото здраве, на околната среда и биоразнообразието. В редица градове на ЕС технологиите от пето поколение вече функционират, а на други места е въведен мораториум. Обществото на Европа е раздвоено, притеснено и търси отговори на множеството си въпроси. Един от домакините на събитието бе евродепутатът Иво Христов, който е член на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, както е и част от Панела за бъдещето на науката и технологиите (SТОA) към Европейския парламент.

„Европейската комисия разполага с план за разгръщането на мрежи от пето поколение, без да е направила предварителна оценка на въздействието. Това е причината, която накара мен и френския евродепутат от Групата на Зелените Мишел Риваси да предизвикаме това изследване, тъй като гражданската тревога е налице. Целия Брюксел е облепен със стикери срещу 5G, тревога има и другаде сред Европа. Изследването беше поръчано на института „Рамацини“ в Болоня и на университета в Гент,  две от най-престижните средища на знанието в Европа. Те констатираха, че съществуват определени рискове от канцерогенни въздействия, рискове за плода в утробата, както и рискове за репродуктивното здраве, но най-вече не са извършвани достатъчно изследвания на въздействието на определени честоти над 6GHz. Това кара учените да настояват за допълнителни изследвания, които вероятно ще траят по-дълго във времето.“

Относно пораженията върху околната среда и биоразнообразието има повече наблюдения и учените твърдят, че тези херцови, гигахерцови въздействия имат негативен ефект върху репродуктивното здраве при някой бозайници, най-вече при гризачите.

„Да не забравяме, че в момента се разгръща и 6G мрежа, която се базира на система от хиляди, хиляди спътници в Космоса, което пък крие съществени рискове от т. нар. космически боклук, който може да затрудни всякаква дейност в Космоса, при положение че е наситен с такъв брой спътници“, каза в допълнение Иво Христов.

По думите му на базата на това изследване, ще бъде подготвен доклад, които ще бъде депозиран в Европейската комисия.

„Надяваме се тя да отчете мнението на учените и да ограничи рисковете. Най-вече като създаде актуализирана система за замерване на електромагнитните въздействия. Друга препоръка на учените е да се работи за мобилни телефони, които са по-безопасни за потребителите, тъй като те са с различна степен на въздействие и да се въведат стандарти за безопасност.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!