ЕС и Индия укрепват стратегическото си партньорство

Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз и Индия предприеха стъпки за укрепване и развитие на стратегическото партньорство между тях, което включва сътрудничество в областта на здравеопазването, икономиката, екологията и свързаността. Двете страни декларират амбиция да работят заедно и за отстояване принципите и ценностите на демокрацията, върховенството на закона и зачитането на човешките права. Първа стъпка в тази посока стана всеобхватното партньорство за свързаност, което според председателя на Европейския съвет Шарл Мишел показва силата на отношенията между Брюксел и Делхи и големия им потенциал:

"Европейския съюз и Индия отварят нова важна глава в отношенията си. Ние сме естествени партньори в много области и едно силно сътрудничество, основано на споделени ценности и сближени интереси ще е от полза за нашите граждани",

отбеляза Шарл Мишел.

Европейският съюз и Индия представляват общ пазар от 1, 8 милиарда души с общ брутен вътрешен продукт в размер на 16,5 трилиона евро годишно. До 2030 г. Индия ще стане държавата с най-многобройно население в света, а до 2025 г. проучванията сочат растеж от над 250 % в основната цифрова икономика на Индия. За това целта на новото партньорство за свързаност е обединяването на ресурси, стандарти и опит за посрещане на нуждите на новото поколение устойчива и качествена инфраструктура.

"Разбрахме се за начало на преговори за взаимно подсилващо се споразумение за търговията, защитата на инвестициите и географските указания. Започнахме и ново партньорство за свързаност. Това е голям проект, който ще насърчава високи стандарти, инфраструктура икономически растеж и ще насърчава обмена между хората", каза още председателят на Европейския съвет. А, председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен отбеляза:

"Разбрахме се, че ще възобновим преговорите за споразумението за свободна търговия! Обсъдихме итемата за изменението на климата. Въпреки че Индия има амбициозни цели за възобновяемата енергия, тя трябва да се ангажира с неутралността на климата и да премахне изкопаемите горива",каза председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен и допълни:

"Договорихме и за партньорство в областта на свързаността, за да сближим двата ни региона. Индия е втората държава (след Япония), с която ЕС е сключил партньорство за свързаност. Искаме местните общности от двете страни да се възползват от това споразумение. То може да донесе толкова много възможности - разбира се, за мобилност, транспорт, но също така и за енергийни и цифрови преходи."

Тези двустранни партньорства са част от стратегията на Европейския съюз за свързване на Европа и Азия, представена и приета през 2018 година.

Европейският съюз декларира и подкрепата си за Индия, която продължава да се бори с мощна вълна на Ковид 19 на нейна територия:

"Европейският съюз е напълно солидарен с Индия. Вече сме активирали помощни механизми и сме готови да предоставим допълнителна подкрепа", каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!