Европейската комисия предлага сигурна цифрова самоличност за европейските граждани


Европейската комисия предлага рамка за цифрова самоличност. Тя ще бъде достъпна за всички европейски граждани и предприятия в общността. Това ще позволи лесен достъп до онлайн услуги и бързо споделяне на електронни документи само с едно натискане на бутон на телефона. Заместник председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер посочва: "Европейската цифрова самоличност ще улесни действията ни във всяка държава членка и ще ни позволи да вършим това, което правим и у дома - без допълнителни разходи и с по-малко пречки, независимо дали наемаме апартамент или откриваме банкова сметка. В същото време това ще става по сигурен и прозрачен начин, за да се чувстваме уверени, че данните ни са в безопасност като решаваме сами каква информацияда споделим за себе си, с кого и с каква цел. Студентите знаят за безкрайните проблеми, свързани с документите за самоличност, които трябва да изпращат от страната, в която са родени, до държавата, в която пребивават, за да си открият например банкова сметка".

Всяка държава членка ще предостави на гражданите и бизнеса така наречения „цифров портфейл“: "Това е като да имате сигурна папка, в която да съхранявате личната си карта, шофьорската си книжка, дипломите си за завършено образование, брачното си свидетелство", добавя Вестагер.

Европейските портфейли за цифрова самоличност позволяват съхраняване и използване на данни за различни услуги - от проверка на летището до наемане на автомобил. Потребителите ще решават каква информация да споделят, казва Маргрете Вестагер и дава пример: "Например, младежи в бар. За да им сервира бира, сервитьорът трябва да знае дали са пълнолетни, но не е необходимо да знае къде живеят или къде са родени. Чрез този „цифров портфейл“ младежите ще могат да докажат само, че са на възраст, в която могат да си поръчват алкохол, без да дават повече информация. Нашето предложение е информацията в „цифровия портфейл“ да бъде сертифицирана от квалифициран доставчик на услуги. Той ще бъде отговорен за гарантирането на безопасността на портфейла, за да не бъде обект на хакерска атака".

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон поставя акцент върху сигурността на услугата: "Знаем колко болезнено e да ви откраднат портфейлав реалния живот. Трябва да отидете до полицейското управление, да подадете заявление, да се уверите дали някой не ви е откраднал личните данни. Затова кибер сигурността ще бъде в основата на този проект. Съдържанието на „цифровия портфейл“ ще има няколко нива на защита".

До септември 2022 година държавите членки трябва да подготвят техническите аспекти и стандарти за създаването на европейска цифрова самоличност. Една от целите на Брюксел е до 2030 година всички обществени услуги в ЕС да бъдат достъпни онлайн, всеки да има достъп до електронно медицинско досие, а 80 % от жителите на ЕС да ползват електронен вариант за доказване на самоличност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!