Край на клетъчното отглеждане на животните

Снимка: Радио ВИДИН


Отглеждането на животни в клетки може да бъде преустановено в Европейския съюз до 2027 г. В отговор на Европейската гражданска инициатива „Край на клетките"  , евродепутатите поискаха от Европейската комисия да представи законодателни предложения за забрана на използването на клетки в животновъдството в ЕС, като бъде гарантиран подходящ преходен период и след извършването на солидна научна оценка на въздействието. 

Нашите правила трябва да се променят и това е много ясен призив от нашите граждани, посочи Стела Кириакиду, европейски комисар по здравеопазване и безопасност на храните:

"По време на изслушването организаторите на гражданската инициатива призоваха за мерки, които да съпътстват постепенното премахване на клетките, като финансова подкрепа за фермерите по отношение на прехода, през който ще преминат, и прилагане на същите стандарти за вносни продукти. Комисията разглежда тези искания, като взема предвид необходимостта от научно обоснован подход... Ясно е, че в това начинание трябва да се адаптираме към мерки, които ще смекчат въздействието върху фермерите, когато трябва да направят структурни промени към начина, по който произвеждат. И в същото време ние признаваме необходимостта от устойчиви хранителни системи, етични измерения около селскостопанските животни и необходимостта да се намерят решения за фермерите, но и за обществото като цяло."

Над един милион граждани на Европейския съюз, сред които и близо 18 хиляди българи, са подписали петицията, с която настояват да се забрани отглеждането на животни в клетки, а отглеждането да бъде заменено със съвременни и по-хуманни методи. У нас инициативата е подкрепена от три неправителствени организации, водеща сред които е „Четири лапи“. Човечеството трябва да е по-загрижено за хуманното отглеждане на животните и за собственото си здраве, категорична е Магдалена Пенева, от неправителствената организация:

"В момента огромно число животни в Европа и в България се отглеждат все още в клетки. В България 96 % от свинете се отглеждат индустриално- свинете майки се отглеждат в боксове. Клетъчното отглеждане за кокошките носачки е над 70 % - те през целия си живот всъщност седят в тази клетка... Колкото повече животни се отглеждат на едно място и са затворени в клетките, в момента, в който влезе заразна болест във фермата, всички животни трябва да бъдат избити на момента и всъщност, тази система на отглеждане, която все повече се вижда, че не функционира, и че за животните е изключително жестока и нехуманна, към момента все още не е променена... Това, че животните се отглеждат в затворени пространства и се получават странични ефекти при отглеждането им, води и до употребата на повече антибиотици, а бъдещата визия на Европа трябва да е за една по-здравословна храна, здравословен начин на живот и по-хуманно отношение както към начина на отглеждане на животните, така и по-добро отношение към здравето на хората... Затова и тази гражданска инициатива адресира точно този проблем, за да се намерят решения на европейско ниво, така че бъдещите политики на ЕС да не се финансира закупуването на клетки, а да се финансира някакъв нов модел..." 

Според евродепутатите съществуват алтернативи на отглеждането на животни в клетки и те се прилагат успешно в редица държави членки. Тези алтернативни системи следва да бъдат допълнително подобрени и насърчавани в държавите членки, но за да се гарантират еднакви условия на конкуренция за земеделските стопани в целия Европейски съюз,  е необходимо въвеждането на общоевропейско законодателство. 

В същото време, постепенното премахване на клетките трябва да се основава на индивидуален подход за всеки отделен вид, като се отчитат характеристиките на различните животни, а системите за отглеждане да отговарят на специфичните нужди на животните, заявяват евродепутатите. 

Преди извършването на законодателни промени трябва да бъде въведен достатъчно дълъг преходен период, а земеделските стопани и животновъдите да получат подходяща подкрепа, като услуги за консултации и обучение, стимули и финансови програми, за да останат конкурентоспособни.

Според Парламента високи европейски стандарти ще бъдат постигнати със справедлива търговска политика, която гарантира еднакви условия на конкуренция. Трябва да има и гаранция, че вносните хранителни продукти отговарят на стандартите на ЕС за хуманно отношение към животните. 

Членовете на ЕП настояват всички животински продукти, внасяни в ЕС, да бъдат произведени при пълно спазване на съответното европейско законодателство, включително използването на системи за отглеждане на животни без клетки. За тази цел съществуващите търговски споразумения трябва да бъдат преразгледани. Евродепутатите също така призовават Европейската комисия да насърчава хуманното отношение към животните в международен план.

Европейската гражданска инициатива "Край на клетките" е регистрирана в Европейската комисия на 5 септември 2018 г. Към момента на внасянето ѝ инициативата събира подкрепа от почти 1,4 милиона поддръжници от целия ЕС, като изискваният праг за подписите е достигнат в 18 държави членки. Членовете на ЕП обсъдиха гражданската инициатива заедно с нейните организатори, комисари и представители на други органи на ЕС по време на публично изслушване на 15 април.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!