Стартира срокът за плановете на страните от ЕС за справяне с детската бедност

Детският съвет към Eurochild в действие

Вече са одобрени препоръките за създаване на Европейска гаранция за деца. Според документа, децата трябва да имат безплатен и удобен достъп до образование и училищни дейности, поне едно здравословно хранене всеки учебен ден, подходящо жилище, здравеопазване. Държавите-членки могат да използват финансиране от Европейския социален фонд плюс и Next Generation EU, за да намерят пари по тази стратегия. Настояването е държавите-членки да използват поне пет процента от социалните фондове. Правителствата могат да използват пари и от фонда за възстановяване на пандемията. Жана Хейнсуърт, генерален секретар на Eurochild обяснява целта на документа.

"Навсякъде в Европейския съюз нашите членове споделят за трудностите. Но ефектът върху децата е изключително драматичен. Те губят и социалните си контакти, защото няма как да отидат на училище. Затова смятаме, че тази програма е доста обещаваща и е амбициозен начин да се инвестира в благоденствието на децата. Предизвикателството пред нас е това да не остане само ангажимент на хартия. В Ирландия имат достатъчно дългосрочна програма за справяне с детската бедност и социалното изключване. В Ирландия има министър на децата. Сигурни сме, че по този начин, когато инвестираме в децата, инвестираме в едно по- стабилно бъдеще."

Страните ще имат девет месеца да приемат национални планове за действие до 2030 г. и да назначат национален координатор, който да гарантира, че услугите се предлагат безплатно, а след това Европейската комисия ще трябва да наблюдава процеса. Европейската гаранция за детето е един от приоритетите, заложени в плана за действие за прилагане на Европейския стълб на социалните права, който беше одобрен на срещата на върха в Порто в началото на май, организирана от португалското председателство. Данни от 2019-та, тоест отпреди избухването на пандемията, посочват, че  

в Европейския съюз 22,5% от децата са изправени пред бедност. Това са 18 милиона деца

България и Румъния са държавите, в които всяко трето дете живее в бедност. 

Най-ниските нива са в Словения, Холандия и Финландия. Там едно на всеки десет деца живее в бедност. Около 60% от ромските деца живеят в тежки материални лишения, а 80% са изложени на риск от бедност или социално изключване. След като препоръките бяха одобрени, в „Туитър“, европейският комисар по заетостта и социалните права Никола Шмит е поздравил „португалското председателство и всички държави-членки за постигането на споразумение за рекордно кратко време“. Заместник-председателят на Европейката комисия по „Демокрация и демография“ Дубравка Шуица обясни, че идеята е тази политика да подкрепи вече съществуващите системи за закрила на детето.

"Тази стратегия е много навременна, защото говорим за пандемията, социално-икономическата криза, за COVID-19. Понякога си мислите, че това е само лозунг - децата са бъдещето. Но този път е реално, това е истинска работа за деца, ние работим за следващото поколение и поставяме основите за следващото поколение."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!