Хиляди граждани на ЕС няма да могат да получат цифров COVID сертификат

Снимка: europarl.europa.eu

Европейският цифров COVID сертификат влиза в сила от 1 юли във всички страни-членки на ЕС. Сертификатът ще обхваща извършена ваксинация срещу COVID-19, направен PCR тест или преболедуване. Той ще бъде безплатен и достъпен на всички езици на ЕС и ще е на разположение както в цифров формат, така и на хартиен носител. Сертификатът ще бъде защитен чрез цифрово подписан QR код. „Целта на сертификата на ЕС за COVID е да улесни безопасното и свободното движение в рамките на ЕС по време на пандемията от COVID-19“, подчерта еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс:

Цифровият Covid сертификат ще улесни гражданите на ЕС да упражнят своето основно право на свободно движение. Сертификатът, който ще бъде безплатен, ще бъде споделен от всички държави-членки и ще бъде приет в цяла Европа. Това ще допринесе за постепенното премахване на ограниченията. Сертификатът на ЕС за цифрова информация ще бъде лесно достъпен. Държавите-членки няма да могат да да наложат допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на сертификата за дигитална информация на ЕС, освен ако такива ограничения са необходими и пропорционални за опазване на общественото здраве.

Европейският COVID сертификат обаче ограничава правото на движение на много граждани на ЕС, които все още не са ваксинирани, каза евродепутатът от Полша Йоахим Бруджински:

Има голяма група хора, които все още не са били ваксинирани, защото не са в целевата група. Те са без имунизация поради медицински или възрастови причини, или не желаят да бъдат ваксинирани. Тези хора обаче трябва да могат да използват основното си право на свободно движение разбира се, с ограниченията като тестове, самоизолация или карантина. 

За други проблеми с европейския сертификат сигнализира националният омбудсман Диана Ковачева. Според нея, над 100 000 български граждани са преболедували COVID - 19, но не могат да получат  сертификати. В цяла Европа засегнатите са стотици хиляди. Хората с положителен бърз антигенен тест нямат право на евросертификат, въпреки че са били отчетени в РЗИ и карантинирани, каза Диана Ковачева и подчерта:

Сериозно се нарушават правата и на други десетки хиляди граждани, при които болестта е протекла безсимптомно, но е доказана с антитела и имат изграден имунитет срещу заразата. Те обаче също не попадат по никакъв начин в приетите общи условия за издаването на сертификат. Освен това, тези хора не могат да бъдат и ваксинирани, тъй като лекуващите им лекари посочват наличието на висок титър на антитела срещу SARS-CoV-2 като противопоказание за поставяне на ваксина. Считам това за дискриминация и съм сезирала за тези проблеми редица европейски институции“.

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила писма до европейския омбудсман Емили О'Райли, до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и двама еврокомисари – по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду и по правосъдието Дидие Рейндерс. В писмата тя подробно ги информира за проблема, като посочва, че сертификат за преболедуване би трябвало да се издава и при наличие на положителен бърз тест за антигени за COVID-19, и при положителен резултат от изследване за антитела срещу коронавирус.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!