Румънският филм "Колектив" спечели наградата LUX на ЕП за 2021 г.

„Колектив“ на Александър Нанау (Румъния, Люксембург)
Снимка: europarl.europa.eu

Румънският документален филм "Колектив" спечели тазгодишната награда LUX на Европейския парламент. Лентата беше номинирана за Оскар за най-добър международен филм и за най-добър документален филм за 2021 г.

За първи път крайният победител бе определен на базата на осреднените оценки, дадени от публиката и от депутатите в Европейския парламент, като двете групи имаха равна тежест от 50%.

Новото тази година е също, че Европейският парламент организира Наградата LUX на публиката заедно с Европейската филмова академия. Европейската комисия и мрежата от кинозали Europa Cinemas са също партньори при организирането на наградата.

Европейският парламент оказва подкрепа при разпространението на европейски филми, като от 2007 г. осигурява субтитри на 24-те официални езика на ЕС за всички филми финалисти на наградата LUX. Подборът включва европейски копродукции, които разискват актуални политически и социални въпроси и насърчават дебата за общите ценности.

Другите два филма, които се състезаваха за наградата, бяха „Още по едно“ на датския режисьор Томас Винтерберг и „Тяло Христово“ на полския режисьор Ян Комаса.

Наградата LUX връчи председателят на Европейския парламент Давид Сасоли: "Беше трудна година за толкова много икономически и социални сектори. След периода, през който преминахме, расте и става по-силна нуждата на хората да се събират - не само на места за дискусии и дебати, но и в кинозалите. Културата и киното са изразители не само на нашата творческа страна или на икономическата ни жизненост, но и на демократизма на нашите общества“.

Отличената лента е посветена на пожара в клуб „Колектив“ в Букурещ през 2015 г., при който загинаха 27 души, а 180 бяха ранени. Във фаталната вечер на 30 октомври клубът е претъпкан няколко пъти над капацитета си с над 400 посетители. Използването на фойерверки за специалното шоу на рок групата, която свири, довежда до пожар. В паниката и блъсканицата за малко повече от минута загиват 26 души. Сградата не отговаря на никакви противопожарни изисквания.Трагедията не свършва дотук. Пострадалите от пожара умират в болница, въпреки че раните им не са животозастрашаващи.

Случаят "Колектив" води до истинска буря в политическия и обществен живот на страната. Масовото недоволство и протести след инцидента довеждат до оставката на тогавашния премиер на Румъния Виктор Понта. Филмът проследява стъпка по стъпка журналистическо разследване, което разкрива, че румънската здравна система е прогнила до кости.  Корупцията на всички равнища оставя гражданите, които наивно вярват, че техните болници ще бъдат в състояние да ги лекуват правилно, да умират при абсурдни обстоятелства и това се случва при пълното знание на държавните органи.

Александър Нанау, който е режисьор и продуцент на "Колектив", прие наградата, като отдаде почит на жертвите и семействата, засегнати от разказаната в лентата трагедия, както и на независимите журналисти, провели разследвания: "Мисля, че тази награда е в най-много за жертвите и техните семейства. 5 години по-късно те все още не са получили своята справедливост в Румъния. Няма компнсации, никой не е признат за виновен. Това не се случва в Беларус, а в Румъния."

Искаме да се борим с корупцията в Европа и искаме независима преса“, заяви още Нанау и допълни: "Живеем във времена на популизъм. Във времена, в които политическите партии забравят са избрани, за да служат на своите граждани. Живеем във времена, в които истината е по-важна от всякога, за да не загубим нашите демократични общества."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!