Андрей Ковачев: ЕС като глобален играч има нужда от ефективен механизъм за решения

Какви са възможностите на Европейския съюз (ЕС) като глобален играч в променените условия и какво предстои през следващите месеци в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа? Какви са предизвикателствата пред участниците и кои са горещите теми, които хвърлят ръкавица към механизмите за решения?

„Конференцията за бъдещето на Европа продължава до септември с участието на страните-членки, НПО и граждани, и трябва да събере идеите за това как ЕС може да бъде по-ефективен и да взима по-бързо решения в ключови сфери“, казва евродепутатът Андрей Ковачев пред БНР.

„Ролята на ЕС като глобален играч е да бъдем не само първенец в предоставянето на помощ за развитие и хуманитарна помощ, но и когато се търси решение за конфликтите по света. Важно е нашият глас да се чува, особено, когато касае близкото ни съседство – Близкия Изток, Северна Африка, източното партньорство – Беларус, Украйна, Русия, Кавказ. Много важни теми, свързани с нашата сигурност, са външните граници и как справедливо разпределяме тежестта по миграционната политика.“

Андрей Ковачев приема като ключов въпроса за необходимостта от запазването на единодушието в Съвета по теми, свързани с външната политика и сигурността, или преминаването към квалифицирано мнозинство. В същото време евродепутатът подчертава, че ЕС е съюз на суверенни държави и не може да се очаква в рамките му да се процедира, както в отделно взета държава на примера на САЩ и дори Русия или Китай. В бързо променящия се свят обаче през следващите месеци е важно ЕС да постигне механизъм за по-ефективно и по-бързо приемане на решения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!