Европейският омбудсман ще може да провежда разследвания по собствена инициатива

Снимка: europe.bg
Европейският парламент актуализира правилата за работа на европейския омбудсман, за да улесни разследванията на лоши административни практики на европейско ниво. Право на омбудсмана ще бъде да провежда разследвания не само при наличие на оплаквания, но и по собствена инициатива, особено при сериозни и системни нарушения на органи на ЕС.

Службата на европейския омбудсман бе създадена през 1994 г., като жалби могат да бъдат подавани от граждани на ЕС и постоянно пребиваващи, представители на асоциации и предприятия установени на територията на Съюза. Европейският омбудсман може да разследва случай, в които има подозрения, че институция или орган на ЕС действа в нарушение на закона или на добрите административни практики. Такива случай могат да се отнасят до административни нередности, дискриминация, злоупотреба с власт или безвластие, липса на информация, откъс за предоставяне или забавяне, неправилни процедури.

„Актуализацията на съществуващите правила относно европейския омбудсман беше наложителна, тъй като не са променяни от преди влизането им в сила на Договора от Лисабон.“, каза Емил Радев – евродепутат и зам.-председател на Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и член на Комисията по правосъдие.

И допълни че: „Европейският омбудсман играе много важна роля в институционалната рамка на ЕС и по-специално, за да гарантира доверието на европейските граждани, като насърчава добрата администрация от страна на институциите. Много от съществуващите разпоредби са улеснени, което ще позволи на европейския омбудсман да действа по обновен и засилен начин и при ясен мандат в полза на гражданите от ЕС.“

Относно новите правила Емил Радев поясни: „Омбудсманът ще може да провежда разследвания по собствена инициатива, когато намери основание, по-специално на повтарящи се или сериозни случаи на лошо управление. Ще може да предлага решения за разглеждане на въпросите от неговата компетентност, но няма да може да оспорва решението на Съда. Ще има право да проверява мерките предприети от компетентните органи на съответната институция, служба или агенция на Съюза, за да осигури защитата на предполагаемите жертви на тормоз. Ще има достъп и до всички елементи необходими за изпълнението на неговите задължения, ясен набор от правила, за това как ще изисква информация, включително класифицирани документи.“

Европейският омбудсман се избира от ЕП в началото на всеки законодателен мандат. Според новите правила кандидатите за поста ще трябва да не са били членове на ЕП, на Европейския съвет, на Комисията или на национални правителства две години преди своята номинация.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!