Пътят на Република Северна Македония към ЕС - между желанията и добрите отношения с България

Снимка: архив


Няма промяна в позицията на България по преговорната рамка за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз. София не вижда необходимите гаранции, че Скопие изпълнява Договора за приятелство и добросъседство от 2017-та година. Това е ключово за решението на страната ни да даде зелена светлина за начало на преговори на Скопие с ЕС. Служебният министър на външните работи Светлан Стоев подчертава: "Нашата цел е чрез конкретни позитивни стъпки да създадем необходимите условия за възстановяване на диалога, включително на най-високо равнище, което да даде основа на бъдещо редовно правителство да работи за връщането на отношенията до нивото, което следва да свързва две толкова близки страни".

Усилие в тази посока направиха президентите на двете страни. Румен Радев и Стево Пендаровски пътуваха заедно до Рим в края на май, за да почетат паметта на светите братя Кирил и Методий: "Да заявим нашата обща воля за развитие на нашите отношения в дух на сътрудничество, приятелство и добросъседство", каза Радев. Пендаровски допълни: "В лицето на Радев открихме съмишленик, с който можем да разговаряме на един език. Не говоря за македонския и българския, а за европейският език, който единствено може да донесе по-добро бъдеще за нашите две държави".

В постигането на тази цел активно се включи и Португалия, която председателства Съвета на Европейския съюз до края на юни. "Познаваме историята и географиятана Западните Балкани и знаем, че въпросът е чувствителен. Това, което има значение, е да се създаде благоприятна среда и да се отворят пътища за преодоляване на различията. В миналото Португалия и Испания са имали много военни конфликти. Даже има една поговорка, че: „От Испания не може да дойде нито добър вятър, нито добър брак!“ В продължение на години сме били в конфликт с този наш съсед, но днес Испания е наш брат. Историята, която е изглеждала по един начин през 12 или 15 век, е съвсем различна през 21 век. Няма невъзможни реалности. Европа е пример как невъзможното се е превърнало в реалност!" - подчертава португалският президент Марсело Ребело де Соуза. Лисабон предложи в комисията по образователни и исторически въпроси между България и Северна Македония да се включат и експерти от Европейския съюз, за да помогнат в решаването на спорните въпроси. България, обаче, смята, че европейският път на Скопие минава през София. "Нямаме нужда от никакви посредници. Никой не познава по-добре нашата история от самите нас. Най-важната стъпка е в София – за двустранен диалог", подчертава президентът Румен Радев.

Такъв имаше преди няколко дни. Премиерът на югозападната ни съседка Зоран Заев разговаря с българския си колега Стефан Янев в София: "Имаме прозорец на възможност да работим по нерешените въпроси. Стремежът ни е да създадем една благоприятна среда на доверие, което да спомогне на нашите специалисти да седнат и да намерят правилните решения. За да отворим прозорците на бъдещето, трябва малко да притворим вратите към миналото. Защото в противен случай ще стане течение, което ще издуха и настоящето, и бъдещето. Дължим бъдеще на младите и трябва да работим за това!"

Извън политическите разговори без резултат завърши 14-тото заседание на комисията по историческите и образователни въпроси между България и Република Северна Македония. Съпредседателят на комисията проф. Ангел Димитров: "Нашите колеги категорично отказаха да водим какъвто и да е конкретен разговор по конкретна историческа тема". Очаква се комисията да се събере отново през есента. За началото на октомври е насрочен Европейски съвет за Западните Балкани, когато Словения ще председателства съвета на Европейския съюз.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!