Европейският корпус за солидарност - с нови дейности и повече пари

Снимка: europa.eu


Европейският корпус за солидарност наследи програмата на Европейската доброволческа служба, която беше част от "Еразъм +" в продължение на 20 години -  до 2017 г. Тогава програмата премина своя преходен тригодишен период на  трансформация, като получи новото си име Европейски корпус за солидарност и се ангажира с нови дейности. Въпреки пандемията, в последната година европейските институции успяха да финализират програмата, като в пилотната фаза през 2020 година участниците достигнаха близо 50 000. Докладчикът - евродепутатът от Европейската народна партия Михаела Шойдрова очерта спецификите на инструмента:

"Основната цел на тази програма е да се даде възможност за участие на млади хора и на организации за солидарни дейности, основно доброволчество. Участниците ще имат възможност не само да придобият опит в доброволчески каузи, но и да проявят по-силна гражданска активност. Очаква се през следващите седем години общият брой на участниците да достигне до 350 хиляди души на възраст между 18 и 30 години. За хуманитарната помощ постигнахме увеличаване на възрастовата граница до 35 години, като за експерти и консултанти няма да има възрастови ограничения."

Европейските институции се обединиха около основните приоритети - доброволчеството като основна дейност, с индикативно преразпределение на бюджета по 4 дейности: 94 %  от средствата са за доброволчески проекти, а останалите 6 % - за проекти, свързани с хуманитарната помощ. Амбицията на  Европейската комсиия е програмата Европейски корпус за солидарност да е не само по-приобщаваща, но и по-екологична и по-дигитална. Еврокомисарят  по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел потвърди увереността си в потенциала на програмата, тъй като "Европейският корпус за солидарност е относително млад, но интересът към програата продължава да расте." Първите проекти се набират от средата на април, като и  тази година, акцентът е  върху дейности и проекти в областта на здравната превенция и подкрепа. Надеждата на Европейската комисия е да се мобилизират доброволци като част от  общите усилия за борба пандемията от Covid - 19, посочва еврокомисарят Мария Габриел:

"Европейският корпус за солидарност подкрепя ангажирането на младите хора в обществото и подпомага тяхното обучение. Програмата предлага много възможности за развитие на уменията, подпомага навлизането на младите хора на пазара на труда и  допринася за смекчаване  на социално-икономическите последици от пандемията. Следователно, това е мощен инструмент за преодоляване на трудностите, пред които са изправени младежите в Европа. Благодарение на бюджета от над 1 милиард евро, което е с 15 % повече от програмата предшественик, Европейският корпус за солидарност ще даде възможност на стотици хиляди млади хора да представят своите собствени проекти в обастта на хуманитарната помощ в световен мащаб."

Евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите  Доменик Руиз настоя за по-голямо финансиране по новата програма.

"Тази програма разполага само с един милиард евро - много по-малко от бюджета на програмата "Еразъм".  Действително, има повече пари по Европейския корпус за солидарност. Но ако искаме да покажем реален ангажимент към този инструмент, да демонстрираме, че програмата е важна за нас и че от нея не се възползват само студентите - както е при "Еразъм", трябва още да увеличим финансирането й. Необходимо е също така да търсим сътрудничество с националните служби по заетостта."

За "Евранет +": Виолета Ашикова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!