Цифровият сертификат за COVID-19 - как може да пътуваме в ЕС от 1 юли

Снимка: архив


"Европейският цифров сертификат за COVID-19 ни дава увереност за духа на свободна Европа - без граници. На Европа, която бавно, но сигурно се отваря след най-трудното време на пандемия", подчертава председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Европейските институции постигнаха съгласие по Регламента за цифровия сертификат за COVID-19 . Правилата влизат в сила от утре и трябва да важат в следващите 12 месеца.
"Този сертификат ще улесни пътуването ни в ЕС и ще върне на европейците свободите, които толкова ценят - като правото на свободно движение. Документът гарантира безопасност и сигурност, и се издава безплатно. Хората, които са ваксинирани, преболедували са коронавирус и имат отрицателен тест за COVID-19 , имат право да получат този сертификат, който ще се признава навсякъде в Европейския съюз. От първи юли тези правила ще се прилагат във всички държави членки", обяснява Урсула фон дер Лайен.
Ваксинационният сертификат ще направи по-бързо и по-евтино пътуването в Европейския съюз, казва евродепутатът Петър Витанов: "Носителят на зеления сертификат преценява дали да го получи в електронен вариант или на хартия".
На притежателите на документа няма да се налагат ограничения при пътуване като например: карантина, самоизолация или тест. Допълнителни мерки ще се прилагат само ако са необходими за опазване на общественото здраве, обяснява председателят на комисията по граждански свободи в Европейския парламент Хуан Фернандо Лопес Агилар: "Допълнителни ограничения при пътуване могат да се налагат само в изключителни случаи - при влошаване на епидемиологичната обстановка по данни от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. Ако мерки за опазване на здравето са необходими, останалите държави членки и Европейската комисия трябва да бъдат информирани за това 48 часа предварително".
Държавите членки трябва да осигурят широко достъпно тестване на приемливи цени. За целта Брюксел ще осигури 100 милиона евро за закупуване на тестове за издаване на цифрови сертификати за COVID-19.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!